19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η ΕΡΤ στο Κίεβο: Παράταση στρατιωτικού νόμου «δείχνει» ο Ζελένσκι – Θρίλερ στο Azovstal

O πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση», σύμφωνα με ανάρτηση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ολεξίι Ρέζνικοφ.

Σήμερα και η αυλαία της πρώτης δίκης για εγκλήματα πολέμου. Στο εδώλιο φέρεται να βρίσκεται 21χρονος Ρώσος στρατιώτης , χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από το Κρεμλίνο.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, έκανε λόγο για 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και σύλληψη 40 υπόπτων.

H οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει σε έκθεση ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος των περιφερειών του Κιέβου και του Τσερνίχιφ από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο καταγγέλλει 22 περιπτώσεις με εν ψυχρώ εκτελέσεις και παράνομες ανθρωποκτονίες, έξι πιθανές αναγκαστικές εξαφανίσεις και επτά περιπτώσεις βασανιστηρίων.

Ρωσία: Στη δημοσιότητα βίντεο με νοσηλευόμενους μαχητές του Αzovstal

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι 959 Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν, ενώ οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι 264 άτομα μεταφέρθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη σε πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία και πιθανότατα θα τεθούν για ανταλλαγή κρατουμένων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανάρτησε  βίντεο στα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, εικονίζονται Ουκρανοί μαχητές που παραδόθηκαν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

Wounded #Ukrainian servicemen from #Azovstal, who are in #Novoazovsk hospital, thank doctors for their help

#Mariupol #DPR #Russia pic.twitter.com/rLRxxQQzQy

— Luka (@Luka_zgd) May 18, 2022

Σε ένα από τα βίντεο, διακρίνονται άνδρες ξαπλωμένοι σε κρεβάτια σε ένα δωμάτιο και δύο από αυτούς έκαναν μια σύντομη δήλωση στην κάμερα. Ο ένας είπε ότι του δίνουν φαγητό και έχει πρόσβαση σε γιατρούς ενώ ο δεύτερος είπε ότι του επίδεσαν τα τραύματα και δεν έχει κανένα παράπονο για τη θεραπεία που λαμβάνει.

Συνεχίζονται οι μάχες στα ανατολικά της επικράτειας

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με βόμβες φωσφόρου ένα σχολείο, όπως καταγγέλλει ο κυβερνήτης της περιοχής Αντνιέφκα, χωρίς να αναφέρονται απώλειες.

Ήσυχο βράδυ πέρασε το Κίεβο αφού σειρήνες ακούστηκαν μόνο μια φορά σχετικά νωρίς.

Νωρίτερα σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε με τον ποδοσφαιριστή Andriy Shevchenko προκειμένου να παρουσιάσουν το UNITED 24, μια πλατφόρμα συγκέντρωσης δωρεών για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Andriy Shevchenko became the first UNITED 24 ambassador of president Volodymyr Zelenskyy.

“Andriy has gained great trust in the international arena with his work and sports achievements. pic.twitter.com/SJuOVapnsW

— ТРУХАEnglish (@TpyxaNews) May 18, 2022

Πολωνία: Περισσότεροι μπαίνουν στην Ουκρανία παρά την εγκαταλείπουν

Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς – 3,27 εκατομμύρια – προς την Πολωνία, ωστόσο οι προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά και τελευταία μάλιστα έχουν αντιστραφεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ukrainska Pravda, σήμερα είναι η όγδοη ημέρα κατά την οποία περισσότεροι μπαίνουν στην Ουκρανία παρά την εγκαταλείπουν. Συγκεκριμένα 37.000 άνθρωποι πέρασαν στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο έναντι 30.000 που έφυγαν.

Κίεβο – Αποστολή: Κάτια Αντωνιάδη
Κάμερα: Κάρλος Ρούβιο – Μερνιεράκης
Ήχος: Αντώνης Κυπραίος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ