19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Ευρυτανία μηδένισε τα νέα κρούσματα κορονοϊού, σχεδόν 2 μήνες μετά τα πρώτα θετικά τεστ. Κανένα περιθώριο για εφησυχασμό

Σχεδόν δύο μήνες μετά την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στην Ευρυτανία, η διασπορά έχει, πλέον περιοριστεί στο ελάχιστο και τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ δεν καταχωρεί νέα περιστατικά στον νομό. Κατά το τελευταίο 8ήμερο, έξι ημέρες είχαν 0 κρούσματα.

Πολύ σημαντική είναι και η εικόνα αποσυμφόρησης που παρατηρείται στην ειδική πτέρυγα covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, η οποία φιλοξενούσε έως και 18 ασθενείς στην κορύφωση της πανδημίας στην Ευρυτανία. Από χθες (29/12) νοσηλεύονται μόνο δύο ασθενείς, των οποίων η υγεία είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Αλώβητοι στο 1ο κύμα, έξαρση κρουσμάτων τον Νοέμβριο

Η Ευρυτανία αποτέλεσε «πρότυπο» κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και διατηρήθηκε επί μήνες covid-free, ωστόσο η πραγματικότητα θα άλλαζε άρδην από τον Νοέμβριο.

Από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, θετικά τεστ ανακοινώνονταν καθημερινά, με εκατοντάδες συμπολίτες μας, στενές επαφές νοσούντων, να τίθενται σε υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό. Το ίδιο διάστημα, άρχισαν να αυξάνονται και τα σοβαρά περιστατικά, με ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Στα τέλη Νοεμβρίου καταγράφονται τα δύο πρώτα θύματα από επιπλοκές της covid-19· ένας 87χρονος, αλλά και ο γνωστός Καρπενησιώτης, Κώστας Φλέγκας (76 ετών), π. αντιδήμαρχος, χάνουν τη μάχη στο τοπικό Νοσοκομείο.

Λίγες ημέρες αργότερα, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το Ραπτόπουλο Αγράφων τίθεται σε 7ήμερο λοκντάουν (9-15/12), μετά τη διαπίστωση 16 κρουσμάτων σε σύνολο 70 τεστ. Το χωριό «σφραγίζεται» και οι κάτοικοι μένουν υποχρεωτικά στα σπίτια τους. Ένας 59χρονος πεθαίνει από επιπλοκές του ιού, ενώ κάτοικοι που νοσούν βαριά χρειάζονται νοσηλεία σε εντατική.

Την Πέμπτη 17/12, μια τραγική είδηση πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στη μικρή κοινωνία του Καρπενησίου: Ο 51χρονος Γιώργος Καραγιάννης, γνωστός επαγγελματίας, που είχε διαγνωστεί θετικός και νοσηλευόταν επί 20 ημέρες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, έχασε τη μάχη για τη ζωή. Γίνεται το τέταρτο (και νεαρότερο) θύμα της πανδημίας στην Ευρυτανία. Στις 20/12 φεύγει από τη ζωή ένας 89χρονος, που νοσηλευόταν στο Γ.Ν. Καρπενησίου.

Πλέον, σχεδόν δύο μήνες, έχουν καταγραφεί σχεδόν 248 περιστατικά covid-19 και πέντε (5) συνάνθρωποί μας -μόνιμοι κάτοικοι Ευρυτανίας- έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 72 έτη και το ποσοστό θνητότητας, επί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανέρχεται στο 2%.

«Στοίχημα», πλέον, για την τοπική κοινωνία αποτελούν οι ημέρες των εορτών, κατά τη διάρκεια των οποίων είναι σημαντικό να αποφευχθούν μεγάλες κοινωνικές συναναστροφές -και ιδίως με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου. Δεν δικαιολογείται κανείς εφησυχασμός, τονίζουν οι αρμόδιες τοπικές αρχές.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ