από την έντυπη έκδοση
Με την ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, και το μήνυμα-παρέμβαση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκαν, την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, οι εργασίες της ΚΣΤ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στην αίθουσα της Γερουσίας. Διακόσιοι εβδομήντα πέντε έφηβοι βουλευτές από τα λύκεια όλης της Ελλάδας, καθώς και από ελληνικά σχολεία του εξωτερικού συνεδρίασαν σε ομάδες και σε ολομέλεια, συζήτησαν με τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος, με ειδικούς επιστήμονες καθώς και με εκπροσώπους του Κοινοβουλίου.
Η συμμετοχή της Ευρυτανίας
Φέτος, η επιλογή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα σχολείων έγινε με μεικτά κριτήρια και κλήρωση, έτσι ώστε να «περιληφθούν αφενός σχολεία ειδικού ενδιαφέροντος -ειδικά, διαπολιτισμικά, απομονωμένων περιοχών- και αφετέρου σχολεία από όλες τις περιφέρειες», ανέφερε η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Την Ευρυτανία εκπροσώπησε η σχολική μονάδα του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Ραπτοπούλου, με τη μαθήτρια Γεωργία Ντασιώτη.
Με παρότρυνση καθηγήτριάς της, η μαθήτρια, που τη σχολική χρονιά 2022-2023 θα φοιτήσει στη Γ’ τάξη του λυκείου, ασχολήθηκε με το πρόγραμμα και συγκρότησε μαζί με συμμαθήτριές της ομάδα συμμετοχικής δράσης. «Είχαμε θεματικό κέντρο τον ψηφιακό κόσμο και τη δημοκρατία και εκεί πάνω κάναμε και τις εργασίες μας», λέει στα Ευρυτανικά Νέα η 17χρονη Γεωργία, η οποία στο πλαίσιο της ΚΣΤ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων ανέλαβε υποενότητα που αφορούσε την ιδιωτικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.
«Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, θα τη θυμάμαι», αναφέρει για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα, που, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην εξοικείωση των εφήβων με τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας, με τον τρόπο λειτουργίας και τον ρόλο του Κοινοβουλίου, όπως και να προσφέρει εκτός από γνώση, βήμα για προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα, ευκαιρίες για προβληματισμό, διάλογο και συμμετοχή.
Η Γεωργία Ντασιώτη, που κατοικεί μόνιμα στους Μεταξάδες Πρασιάς Ευρυτανίας, προετοιμάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023, φιλοδοξώντας την εισαγωγή της είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε σε σχολές των Οικονομικών.
Τα μηνύματα στους έφηβους
Προεδρεύοντας στην Ολομέλεια της ΚΣΤ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε εντυπωσιακή την έξαρση της χρήσης των ψηφιακών μέσων λόγω της τελευταίας διετίας της πανδημίας, σημειώνοντας πως «ο ψηφιακός εξοπλισμός διευκολύνει, είναι ένας νέος ορίζοντας για όλους μας τον οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε». Παράλληλα όμως τόνισε ότι «πρέπει να προφυλαχτούμε από τις παρενέργειές του και επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ζωή».
Απευθυνόμενος στους 275 έφηβους βουλευτές, ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως «ο ψηφιακός κόσμος και οι ψηφιακές δυνατότητες είναι μέσον και όχι σκοπός, είναι υπηρέτης μας και όχι κύριός μας, γιατί αν γίνει κύριος μας -και έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις- τότε αυτή η υποδούλωση θα είναι τραγική και θα χάναμε τον πυρήνα της ανθρωπιάς μας, ο οποίος πηγάζει από την προσωπική επαφή, είτε με τους άλλους ανθρώπους είτε με το φυσικό περιβάλλον». Και πρόσθεσε: «Ξέρετε είναι πολύ ωραίες οι σκηνές της φύσης μέσα από μια οθόνη, αλλά πολύ πιο ωραία είναι η επαφή με την ίδια τη φύση. Αυτό ποτέ να μην το ξεχνάτε».
Στους έφηβους βουλευτές απευθύνθηκε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Πρωθυπουργός ο οποίος εξήρε τη σημασία και το έργο του θεσμού της Βουλής των Εφήβων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο θεσμός αυτός «υπηρετεί τη βασική του αποστολή, να μην μιμείται δηλαδή απλώς τις εργασίες της νομοθετικής εξουσίας, πέφτοντας στην παγίδα του στείρου κομματισμού, αλλά να αρθρώνει μια διαφορετική φωνή, μακριά από την ξύλινη γλώσσα, που δυστυχώς δεν έχει εκλείψει από το Κοινοβούλιο και να αποτελεί ένα πραγματικά εναλλακτικό βήμα έκφρασης των προβληματισμών της νεολαίας μας». Ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στους έφηβους βουλευτές: «Αποδείξτε σε όλους εμάς, που καθόμαστε στα ίδια έδρανα, ότι τα πραγματικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με ιδεοληψίες και με στερεότυπα, ότι η πολιτικοποίηση των επιχειρημάτων δεν ταυτίζεται με την κομματικοποίηση των συνθημάτων και ότι η αντίθεση μπορεί να γίνει σύνθεση».
Στις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων συμμετείχε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, η οποία απάντησε στα ερωτήματα των εφήβων βουλευτών.