30 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Ευρυτανία του Μπότσαρη “ταξίδεψε” στην Ξάνθη. Ο Πολιτιστικός παρουσίασε το επετειακό μουσικοθεατρικό δρώμενο (ΦΩΤΟ)

Στην Ξάνθη βρέθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

από την έντυπη έκδοση

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου αυτή τη φορά ταξίδεψε στην όμορφη πόλη της Ξάνθης, βασικός προσκεκλημένος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης “Η Ευρυτανία του Μπότσαρη”, δρώμενο προς τιμήν του ήρωα που έπεσε μαχόμενος στο Κεφαλόβρυσο.

Την παραμονή της εθνικής επετείου, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στις 18:00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των Σαρακατσάνων της Ξάνθης. Είχε προηγηθεί έπαρση της σημαίας, τήρηση 1′ σιγής, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ελευθερίας. Επί σκηνής, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου παρουσίασαν αφιέρωμα στον Μάρκο Μπότσαρη. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στο Καρπενήσι, κατά την 1η ημέρα του 10ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Σουλιώτη οπλαρχηγού (το 2023 είχε ανακηρυχθεί “Eτος Μάρκου Μπότσαρη”).

Το δρώμενο “Η Ευρυτανία του Μπότσαρη” είναι ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη που περιλάμβανε αναπαράσταση της Μάχης του Κεφαλοβρύσου και δραματοποιημένη αφήγηση. Η παράσταση είχε ως θεματική την προετοιμασία των ηρώων πριν τη μάχη, τις επιστολές του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του Μητροπολίτη Ιγνάτιου και του Λόρδου Βύρωνα, από και προς τον Μάρκο Μπότσαρη, τη Μάχη στο Κεφαλόβρυσο και τον ηρωικό του θάνατο, ενώ μέσα από αφηγηματικό τρόπο και πρωταγωνιστή έναν σύγχρονο νέο, έγινε η μετάβαση από τον θάνατο και τη λύπη, στη ζωή, τον χορό και το τραγούδι, αφού παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια της Ευρυτανίας.

«Άλλο ένα όμορφο ταξίδι, άλλη μια μοναδική εμπειρία, αυτή τη φορά στα χώματα της Θράκης, με πολλές καινούριες γνώσεις, ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη της Ελλάδας και παρουσιάζοντας στον κόσμο της Ξάνθης, τη μουσικοχορευτική παράδοση της Ευρυτανίας μας. Ο Πολιτιστικός, με την όμορφη παρέα του, συνεχίζει να παλεύει για όλα αυτά, να δημιουργεί και να γράφει ιστορία, γιατί, όπως είναι σε όλους μας γνωστό, οι παρέες και τέτοιου είδους εμπειρίες πάντα γράφουν την καλύτερη ιστορία!», έγραψε ο Μπάμπης Ντόκας, χοροδιδάσκαλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου.

Στην ίδια εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», ομιλητές ήταν ο Αρχινμανδρίτης π. Γεώργιος Βρένος και ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Γεώργιος Γεωργιάδης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ