8 Δεκεμβρίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Η ιστορική μονή της Αγίας Τριάδας στα Γιαννωτά Ελασσόνας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος βρίσκεται στα Γιαννωτά Ελασσόνας και πρόκειται για ένα συγκρότημα με μοναστηριακή παρουσία ήδη από τον 12ο αιώνα. Από χθες το βράδυ πλήθος κόσμου συνέρρευσε στη μονή, καθώς πανηγυρίζει.

«Εδώ έμαθε τα πρώτα του γράμματα ο μεγαλύτερος προεπαναστατικός ήρωας, ο Αχιλλέας της υπόδουλης Ρωμιοσύνης, όπως τον είχε αποκαλέσει ο Κωστής Παλαμάς, Νικοτσάρας. Το μοναστήρι κάηκε το 1823 από τους Τούρκους για τις υπηρεσίες που πρόσφερε κατά την επανάσταση. Το 1843 το αναστήλωσαν οι μοναχοί και ξανακάηκε το 1854 καθώς φιλοξένησε τη σύνοδο των οπλαρχηγών την περίοδο του Κριμαϊκού πολέμου. Πρόσφερε ότι μπορούσε στο έθνος.

Σήμερα παραμένει σε καλή κατάσταση το καθολικό με εξαιρετικά δείγμα αγιογραφίας, ένα εξαιρετικό τέμπλο που παραμένει αναλλοίωτο και στόχος μας είναι να κάνουμε μία μελέτη και να το ξανα-αναστηλώσουμε και να αποκτήσει ζωή», όπως αναφέρει ο Νίκος Τάχατος, φιλόλογος και συγγραφέας, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία της μόνης, ενώ όπως αναφέρει είναι επισκέψιμη κατόπιν συνεννόησης με τον ιερέα του χωριού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ