25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Καρπενησιώτισσα Μαρία Παπαϊωάννου, ξενάγησε τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Ολυμπιακό Μουσείο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το Ολυμπιακό Μουσείο. Βρίσκεται στον 1ο όροφο του εμπορικού κέντρου Golden Hall και συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το ΟΑΚΑ. Αναβιώνει την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινώντας από την κοιτίδα των Αγώνων στην αρχαία Ελλάδα έως τις σύγχρονες διοργανώσεις, παρουσιάζοντας σπάνια εκθέματα και πλούσιο διαδραστικό οπτικοακουστικό υλικό.

Διευθύντρια του Μουσείου είναι η Μαρία Παπαϊωάννου, Μηχανικός – Πολεοδόμος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι». «Το αίτημά μας (για τη δημιουργία του Μουσείου) το αγκάλιασαν οι Έλληνες αθλητές και παραολυμπιονίκες δίνοντάς μας προσωπικά αντικείμενα, τα οποία εκτίθενται και τα οποία δείχνουν την ιστορία του κάθε ενός ξεχωριστά», είχε δηλώσει στην ΕΡΤ η ίδια. Την Παρασκευή, 23 Ιουλίου, ξενάγησε στο Ολυμπιακό Μουσείο τον πρωθυπουργό.

Επίσκεψη Μητσοτάκη

Το Ολυμπιακός Μουσείο επισκέφτηκε (23/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως «η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες απέκτησε ένα μουσείο αντάξιο της παράδοσης και της ιστορίας των Αγώνων», ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους Έλληνες αθλητές που βρίσκονται στο Τόκιο για την διοργάνωση.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε από την διευθύντρια του μουσείου, Μαρία Παπαϊωάννου, στους χώρους του, και στη μόνιμη έκθεση που αναδεικνύει την καταγωγή και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μέσα από μια χρονολογική αφήγηση, από την οποία αναδεικνύονται οι τρεις μεγάλοι ελληνικοί σταθμοί: η γέννηση, η αναβίωση και η επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι αρχές, οι αξίες, η δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, οι οργανισμοί και τα ιδρύματα, η Χάρτα και το μήνυμα παγκόσμιας ειρήνης, τα αθλήματα, οι αθλητές, ο αγώνας, παρουσιάζονται μέσα από διαδραστικά εκθέματα και αυθεντικά τεκμήρια.

Η Δ/ντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Μαρία Παπαϊωάννου, ξεναγεί τον Πρωθυπουργό. Μαζί τους ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, και παιδιά του Συλλόγου Ξιφασκίας Αρίστων Παιανίας

«Εύχομαι και ελπίζω το μουσείο αυτό να δεχθεί πραγματικά πολλούς επισκέπτες, να γίνει πόλος έλξης για τα σχολεία μας, αλλά σε συνδυασμό και με την πολύ σημαντική ανάπλαση του χώρου του ΟΑΚΑ, που ήδη δρομολογείται, καθώς έχουμε εξασφαλίσει παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, να συγκροτήσουν έναν συνεκτικό ολυμπιακό πόλο», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Την ξενάγηση στο Μουσείο, που έγινε με φόντο τη ζωντανή μετάδοση της τελετής έναρξης των Αγώνων «Τόκιο 2020», παρακολούθησαν μαζί με τον πρωθυπουργό, παιδιά του Συλλόγου Ξιφασκίας Αρίστων Παιανίας ενώ στην είσοδο του μουσείου τον κ. Μητσοτάκη υποδέχτηκαν οι Ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, Λεωνίδας Κόκκας, Νίκη Μπακογιάννη, Σοφία Μπεκατώρου και οι Παραολυμπιονίκες Αννα και Χριστίνα Ντέντα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε τους ολυμπιονίκες και τους παραολυμπιονίκες για την προσφορά τους και για τα προσωπικά κειμήλια που έχουν δωρίσει στη συλλογή εκθεμάτων του μουσείου, σημείωσε ότι αυτά τα αντικείμενα θα τα βλέπει πλέον και «η νέα γενιά των αθλητών μας, οι οποίοι πιστεύω ότι με τον τρόπο τους θα εμπνευστούν από τις επιτυχίες των παλαιότερων έτσι ώστε να κρατήσουν ζωντανό και άσβεστο αυτό το τόσο ξεχωριστό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων». Οι αθλητές από την πλευρά τους αφηγήθηκαν στον πρωθυπουργό τις εμπειρίες τους από τους αγώνες, τις αναμνήσεις που συνδέονται με τα αντικείμενα αυτά και τη διαδρομή τους έως τη διάκριση.

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση του Κυρ. Μητσοτάκη

«Το μουσείο», είχε δηλώσει πρόσφατα στη Lifo η κα Μαρία Παπαϊωάννου, «διηγείται την πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων στον χρόνο, από την αρχαιότητα μέχρι τις σημερινές Ολυμπιάδες, τον ρόλο της χώρας μας σε αυτήν αλλά και των Ελλήνων αθλητών. Η εμπειρία που προσφέρει στον επισκέπτη είναι ένα ταξίδι στον χρόνο, λουσμένο στο φως. Με ενδιαφέρουσες στάσεις, χρήσιμες πληροφορίες και πρωτότυπο υλικό, ο επισκέπτης, με κάθε βήμα του στην έκθεση, έρχεται όλο και πιο κοντά στο σήμερα, με τις αξίες του ολυμπισμού συνοδοιπόρους του. Σημαντική παρακαταθήκη αποτελεί η προβολή των Ελλήνων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών μέσα από ένα ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό έκθεμα και την παρουσίαση του προσωπικού αθλητικού τους εξοπλισμού που μας εμπιστεύτηκαν, προκειμένου να προβληθεί και να εμπνεύσει τις νέες γενιές».

Απαντώντας στο πώς χώρεσαν 3.000 χρόνια ιστορίας σε 1.800 τ.μ., η διευθύντρια του διαδραστικού Μουσείου είχε πει (ΕΡΤ) πως «είχαμε μια εντυπωσιακή ομάδα συνεργατών, μουσειολόγους, μουσειογράφους, αρχιτέκτονες. Είχαμε τη συνδρομή από σαράντα περίπου πολιτιστικούς φορείς και μουσεία του εξωτερικού και δημιουργήθηκε όλο αυτό που θα δουν οι επισκέπτες από σήμερα κιόλας».

Άποψη του μουσείου
Ο Πρωθυπουργός με τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη
Με τη Μαρία Μπεκατώρου
Με τις Παραολυμπιονίκες Αννα και Χριστίνα Ντέντα
Με τη Νίκη Μπακογιάννη
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περισσότερα για το Ολυμπιακό Μουσείο (εκθέματα, ώρες λειτουργίες, κόστος κ.α.) μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ