28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Κρέντη Αγράφων γιόρτασε με επισημότητα τον Άγιο Νεκτάριο – Διήμερες εκδηλώσεις και λιτάνευση της εικόνας (ΦΩΤΟ)

Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, γιορτάστηκε και φέτος, στην Κρέντη του Δήμου Αγράφων, ο Άγιος Νεκτάριος. Παραμονή της εορτής (8/11) τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και ανήμερα του αγίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.

«Με λαμπρότητα και κατάνυξη τιμάται σήμερα (σ.σ. 9/11) στην Κρέντη του Δήμου Αγράφων, η Μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού. Πλήθος ευσεβών κατέκλυσαν τον εορτάζοντα Ιερό Ναό και με ευλάβεια ήρθαν να προσκυνήσουν τη Χάρη του Θαυματουργού και λαοφιλούς Αγίου της εκκλησίας μας ο οποίος υπήρξε ο προστάτης των φτωχών και των ανέργων», ανέφερε στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, αναφέρει η Περιοδική Έκδοση της Ενορίας Κρέντης Αγράφων, το πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου όπου έψαλαν οι ιεροψάλτες Αθανάσιος Ντάλλας και Ιωάννης Φεγγούλης και ακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία με την ευλογία και την άδεια του Επιχωρίου Επισκόπου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, προεξήρχε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας της Ειδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Ιερατικός Προϊστάμενος του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιουπόλεως.

Τόσο στον όρθρο όσο και στην Θεία Λειτουργία ήταν πλαισιωμένος από τον εφημέριο και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής, π. Ευάγγελο Φεγγούλη, τον π. Αθανάσιο Μώκα, εφημέριο Δαφνούλας, τον π. Βασίλειο Βλάχο, εφημέριο Κερασοχωρίου, τον π. Νικόλαο Ριζογιάννη, εφημέριο Χαλκιόπουλου Αιτ/νιας, τον π. Δημήτριο Μώκα, εφημέριο Τοπολιάνων, τον π. Θωμά Γκορόγια εφημέριο Δυτικής Φραγκίστας, τον π. Σταύρο Γκούρα εφημέριο Γρανίτσας και τον π. Βασίλειο Ρεσίτη, εφημέριο Χρυσόβων.

«Καθήλωσε τους πιστούς με το Θεόπνευστο και ευλογημένο κήρυγμα του ο π. Σπυρίδων, με ξεχωριστή αναφορά στη ζωή και το έργο του τιμωμένου Αγίου. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Άγιο της υπομονής και της αγάπης, ο οποίος αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί για όλους τους Χριστιανούς άγιο παράδειγμα ήθους, πίστης, αλλά και ευσέβειας, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε στην Υπεραγία Θεοτόκο και στην μεγάλη ευλάβεια που έτρεφε ο Άγιος στο Σεπτό Πρόσωπό της. Επίσης ο Πανοσιολογιώτατος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην τοποθέτηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, στον Πατριάρχη του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος προσφάτως επισκεπτόμενος την γενέθλια γη του Αγίου Νεκταρίου την Σηλιβρία, τον χαρακτήρισε ‘Σέμνωμα της Εκκλησίας και αγαπημένο Άγιο των Ορθοδόξων που χαρίζει ιάσεις παντοδαπάς, στηριγμό και παρηγορία σε όσους προστρέχουν προς αυτόν’», αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο π. Ευάγγελος, που πριν λίγες μέρες πέρασε μια σημαντική δοκιμασία με την υγεία του, καθότι υπέστη καρδιακό επεισόδιο, βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδωνα, πνευματικό του πατέρα και αδελφό για την παρουσία του στην πανήγυρη, για τη θυσία που έκανε να έλθει από την Αθήνα στην Κρέντη, ευχόμενος όπως ο Άγιος Νεκτάριος τον χαριτώνει και τον ενισχύει στο πολυσχιδές πνευματικό και αποστολικό του έργο. Επίσης ο π. Ευάγγελος ευχαρίστησε τους ιερείς που παραβρέθηκαν στην εορτή, τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη, την Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατερίνα Καλαντζή, τους Αντιδημάρχους και ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο Ηλία Μάκκα για την συνδρομή του στο έργο της Εκκλησίας, τους Δ. Συμβούλους, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, όπως και το χριστεπώνυμο πλήρωμα, για την ευλαβή παρουσία τους στην εορτή αλλά και για τις ευχές και τις προσευχές τους στην δοκιμασία που πέρασε.

Τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή του Αγίου Νεκταρίου στην Κρέντη, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Μάκκας, Ηρώ Νταλαφούρα, Χρήστος Δημητρόπουλος, ο Πρόεδρος του χωριού κ. Χρήστος Κοσμάς, η Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Καραγιάννη κ.α.

«Για άλλη μια χρονιά, το Εκκλ. Συμβούλιο και το Δ.Σ. του Πνευματικού μας Κέντρου, προσέφεραν πλουσιοπάροχη την αγάπη τους και την Αβραμιαία φιλοξενία τους, τόσον προς τους ιερείς και τους άρχοντες του τόπου, όσο και προς τους προσκυνητές, με τράπεζα αγάπης στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας, με νηστίσιμα εδέσματα που ετοίμασαν με μεράκι και πολύ φροντίδα οι γυναίκες του χωριού, οι αρχόντισσες της Κρέντης», καταλήγει στην αναφορά της η Περιοδική Έκδοση της Ενορίας Κρέντης Αγράφων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ