25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Η κυβέρνηση μεθοδεύει σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας”. Περιοδεία Ξανθού (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ευρυτανία [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Δημόσιες δομές Υγείας της Ευρυτανίας επισκέφθηκε χθες, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Μαζί με στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας και το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους εργαζομένους και τους θεσμικούς υγειονομικούς φορείς του νομού.

Το απόγευμα (6.30) της ίδιας ημέρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ανοικτή κομματική εκδήλωση στο Καρπενήσι, με θέμα «Η Πανδημία και το Ε.Σ.Υ. του αύριο». Τον Ανδρέα Ξανθό προλόγισε η συντονίστρια Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ευρυτανίας, Μαρία Βεντούρη, ενώ σε τοποθετήσεις – παρεμβάσεις προχώρησαν, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, Νεκταρία Χαλκιά, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Ευρυτανίας κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών, Ανθή Μουλιανίτη, και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Καρπενησίου, αρμόδιος για θέματα Υγείας, Γιάννης Σβερώνης. Ακολούθησε διάλογος με το κοινό.

Βίντεο και δηλώσεις από την εκδήλωση στο Καρπενήσι

Προτεραιότητα η βιώσιμη προοπτική του ΕΣΥ

«Ήταν μια καλή ευκαιρία, μαζί με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό, να επισκεφτούμε το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα γόνιμη η επαφή με το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, το οποίο έχει δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη τα τελευταία δύο χρόνια, στη διάρκεια της πανδημίας και έχει, υπό αντίξοες συνθήκες και με λιγοστές δυνάμεις, κρατήσει όρθια τη δημόσια περίθαλψη», δήλωσε, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός.

Στο Κ.Υ. Δυτ. Φραγκίστας, όπου βρέθηκε και ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης

«Οφείλει σήμερα η πολιτεία», επεσήμανε επίσης, «να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, να βελτιώσει, με γενναίο και αποφασιστικό τρόπο, τις εργασιακές, μισθολογικές και εκπαιδευτικές του συνθήκες, καθώς και να δώσει βιώσιμη προοπτική και αναπτυξιακή ώθηση στο δημόσιο σύστημα υγείας».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση», ανέφερε ο πρώην υπουργός, «κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό που μεθοδεύει είναι να περάσει η μπόρα της πανδημίας και να επαναφέρει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, συρρίκνωσης των δημόσιων δομών και διεύρυνσης του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα». «Αυτό», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός, «είναι αναντίστοιχο των νέων  αναγκών και προκλήσεων και πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό μέτωπο το οποίο θα υπερασπιστεί τη δημόσια περίθαλψη και την αναβάθμιση του ΕΣΥ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ε.Ν. σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τον βαθμό ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρέας Ξανθός σημείωσε: «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα αναζητήσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, προσπαθώντας να ανακόψει μια αυξανόμενη φθορά, η οποία είναι ορατή, ιδιαίτερα υπό το βάρος των πολλαπλών κρίσεων -της υγειονομικής, αλλά κυρίως της ακρίβειας και της έκρηξης του ενεργειακού κόστους». «Θεωρώ», συμπλήρωσε ο πρ. υπουργός, «ότι στην κοινωνία συσσωρεύεται κοινωνική δυσαρέσκεια αυτήν την περίοδο», ενώ εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος, με εναλλακτικό σχέδιο, με επεξεργασμένο πρόγραμμα, με κοστολογημένες προτάσεις, να εμπνεύσει ξανά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και να αποτελέσει τον κορμό μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που θα θέσει άλλες προτεραιότητες και θα βάλει μπροστά τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη Α. Ξανθού, θα διαβάσετε στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων (6/4)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ