29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

Ειδικοί του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι έχουν τεκμηριώσει τη χρήση χημικών όπλων από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την εποχή του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του, αναφέρει έκθεση η οποία πρόκειται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τα μέλη της Unitad, της ομάδας των ερευνητών που είναι αρμόδια για να συμβάλει ώστε το ΙΚ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του, δηλώνουν ότι έλαβαν «εμμάρτυρα, ψηφιακά και τεκμηριωτικά στοιχεία» που αφορούν κυρίως τη χρήση χημικών όπλων στο Ιράκ την εποχή του χαλιφάτου (2014-2019).

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι το ΙΚ «παρασκεύασε και παρήγαγε ρουκέτες και χημικά κονιάματα, χημικά πυρομαχικά για εκτοξευτές ρουκετών, χημικές κεφαλές πυραύλων και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Η έρευνα εστίασε κυρίως «στη χρηματοδότηση, τον εφοδιασμό και την επιμελητεία του ΙΚ και των σχέσεών του με τα στοιχεία της διοίκησης, για να καταλάβει καλύτερα ποιες φέρεται να ήταν οι εγκαταστάσεις παρασκευής, παραγωγής και χρήσης χημικών όπλων στο Ιράκ, να λάβει πρόσθετες πληροφορίες για τους παράγοντες που παρασκευάστηκαν και τους φορείς που χρησιμοποιήθηκαν».

Οι ειδικοί επικεντρώθηκαν ειδικότερα σε μια επίθεση κατά της ιρακινής πόλης Τάζα Χορμάτου στις 8 Μαρτίου 2016. Δηλώνουν ότι εξασφάλισαν «πολλά αποδεικτικά στοιχεία» κυρίως «πληρωμές και στοιχεία αλληλογραφίας» της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Η ομάδα «εξέτασε αποδείξεις αποζημίωσης των οικογενειών για το ‘μαρτύριο’ των μελών τους που σκοτώθηκαν καθώς χειρίζονταν χημικά όπλα, όπως και αρχεία εκπαίδευσης που διανεμήθηκαν σε υψηλόβαθμους παράγοντες για τη χρήση χημικών, όπως όπλα, κυρίως συσκευές χημικής διασποράς».

Ανάμεσα στα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «το φωσφίδιο αλουμινίου, το χλώριο, το βακτήριο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης (Clostridium botulinum) το κυάνιο, η νικοτίνη, η ρικίνη και το θειικό θάλλιο».

Η έκθεση υπογραμμίζει τις επιπλοκές στην υγεία από τις οποίες υποφέρουν σήμερα οι κάτοικοι της Τάζα Χορμάτου (χρόνιες ασθένειες, καρκίνοι και διαταραχές αναπαραγωγής, συγκεκριμένα).

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε άλλα μεγάλα εγκλήματα, εκ των οποίων η μαζική σεξουαλική βία, η δίωξη της χριστιανικής κοινότητας του Ιράκ και άλλων κοινοτήτων, καθώς και η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, αναφερόμενη στη χρηματοδότηση του ΙΚ, η Unitad «αύξησε σημαντικά τη βάση των αποδεικτικών της στοιχείων εναντίον αυτών οι οποίοι, στα εμπορικά δίκτυα νομισματικών υπηρεσιών, παρείχαν υλικοτεχνική υποστήριξη στο (ΙΚ) και επωφελήθηκαν από τις εκστρατείες βίας που έκανε».

Σύμφωνα με την Unitad, «είχαν δημιουργηθεί λειτουργικοί δεσμοί μεταξύ των δικτύων της Μοσούλης και της Βαγδάτης και των μεγαλύτερων περιφερειακών δικτύων της Μέσης Ανατολής και της περιοχής του Κόλπου».

Στοιχεία «αποδεικνύουν μια στενή σχέση» μεταξύ των ηγετών του ΙΚ «και ορισμένων εταιριών παροχής νομισματικών υπηρεσιών, οι οποίες έγιναν συνένοχοι κυκλωμάτων για την απόσπαση χρημάτων από τον τοπικό πληθυσμό, στα οποία εξασφάλιζαν τη διαχείριση και τη μεταφορά του λεηλατημένου πλούτου».

Η οργάνωση άρχισε επίσης να εξετάζει την «ανάληψη του ελέγχου και την εκμετάλλευση» του ιρακινού πετρελαίου.

Οι τζιχαντιστές εγκαθίδρυσαν τον Ιούνιο του 2014 ένα «χαλιφάτο» σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται στο Ιράκ και τη Συρία. Ένας διεθνής συνασπισμός, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, πολέμησε την οργάνωση έως ότου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2019 το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ, την πόλη Μπαγούζ της ανατολική Συρίας, υπογράφοντας το τέλος του «χαλιφάτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ