20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η πανδημία, τα κρούσματα στην Ελλάδα και τα μαθηματικά του Μητροπολίτη Καρπενησίου

Μαθηματικά και covid” έχει τίτλο, πρόσφατο κείμενο του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου (δημοσιεύτηκε εδώ). Ο επιχώριος ποιμενάρχης επιχειρεί να αναλύσει με την απλή μέθοδο των τριών τα αριθμητικά δεδομένα της πανδημίας, φθάνοντας στο συμπέρασμα πως οι θετικοί στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια.

«(…) Άρα έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης. Προς τί λοιπόν ο καθημερινός πανικός; Αν όμως ο πανικός είναι αληθινός, τότε η μαθηματική λογική δεν ισχύει! Τελικά, πού είναι η αλήθεια;», διερωτάται.

Ο Μητροπολίτης λαμβάνει ως δεδομένο ότι η θετικότητα των τεστ θα διατηρείται στο 6% ανεξαρτήτως μεγέθους δείγματος, ωστόσο αυτό δεν ισχύει: όταν αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων ανίχνευσης covid, δεν αυξάνονται και τα κρούσματα αναλογικά. Όσο μεγαλύτερο και πιο τυχαίο το δείγμα ανθρώπων που εξετάζονται, τόσο πιο πιθανό είναι ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας να πέφτει. Αντίθετα, λίγα και πιο στοχευμένα τεστ, δίνουν υψηλότερη θετικότητα (πχ τα Σαββατοκύριακα καταγράφονται σχεδόν διπλάσια ποσοστά).

Η απλή μέθοδος των τριών δεν μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολύ-παραγοντικές συνθήκες όπως η εξάπλωση ενός ιού.

Πρόκειται για μαθηματική αυθαιρεσία ένας υπολογισμός… 7.200.000 κρουσμάτων. Παρότι τα 285.000 κρούσματα που έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα -από την αρχή της πανδημίας- οι έλεγχοι του ΕΟΔΥ, είναι περισσότερα σε πρακτικό επίπεδο (πολλοί περνούν τη νόσο ασυμπτωματικά, δίχως καν να διαγνωστούν), εντούτοις η απλοϊκή αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να υπολογιστεί ο αριθμός των περιστατικών covid, δεν μπορεί να έχει αντίκρισμα σε μια πανδημία.

Το κείμενο του Μητροπολίτη Καρπενησίου αναφέρει τα εξής:

“Ως μαθητής Δημοτικού, πριν από μισό περίπου αιώνα, και αργότερα ως δάσκαλος, διδάχτηκα και δίδαξα την απλή μέθοδο των τριών. 

Μεταφέροντας τη λογική αυτή στη σημερινή πραγματικότητα, κάνω την εξής σκέψη: καθημερινά, μέσω ΕΟΔΥ, γίνονται περίπου 50.000 τυχαία τεστ σε πανελλήνιο επίπεδο και βρίσκονται περίπου 3.000 θετικά. Κατ΄ αναλογία, αν στις 50.000 πολιτών οι 3.000 νοσούν, τότε στα 10.000.000 πληθυσμού θα πρέπει να έχουμε 600.000 θετικούς. 

Αφήνω την περσινή άνοιξη και ξεκινώ από το φθινόπωρο. Αν καθημερινά βρίσκουμε 600.000 θετικούς, τότε πρέπει όλοι οι κάτοικοι της χώρας να έχουν νοσήσει όχι μία αλλά πολλές φορές. 

Κάνω όμως μία άλλη πολύ πιο επιεική προσέγγιση. Από τον Οκτώβριο ως τώρα πέρασαν περίπου δώδεκα (12) 14/ήμερα. Αναφέρω το 14/ήμερο, γιατί θεωρείται ως χρόνος ασφαλείας για κάποιον που ασθένησε και πιθανόν να μην είχε συμπτώματα σοβαρά.

Προσπερνώ το ότι οι μετρήσεις γίνονται κάθε μέρα και λέω κάθε 14/ήμερο. Αν οι θετικοί είναι 600.000 κάθε 14ήμερο, στα 12 γινόμαστε 7.200.000 θετικοί; Αυτή είναι μια πολύ επιεικής προσέγγιση. Άρα έχουμε πετύχει την ανοσία της αγέλης. Προς τί λοιπόν ο καθημερινός πανικός; 

Αν όμως ο πανικός είναι αληθινός, τότε η μαθηματική λογική δεν ισχύει! Τελικά, πού είναι η αλήθεια;

† Ο Καρπενησίου Γεώργιος“.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ