29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Πανευρυτανική Ένωση εξέδωσε σε βιβλίο την ποιητική συλλογή του εκλιπόντος Γιάννη Δημ. Μάγκα

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του καιρού μας και την πανδημία του κορονοϊού, το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του, συνεχίζει την πλουσιότατη εκδοτική ανθοφορία, αφού κατά το τρέχον έτος έχει εκδώσει πέντε (5) τόμους, εκ των οποίων οι τέσσερις (4) πρώτοι είναι επετειακοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, καθώς και το πολυσέλιδο, επετειακό, επίσης, περιοδικό τα «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ». Ο πέμπτος τόμος είναι μια ποιητική συλλογή του εκ Βράχας καταγόμενου αείμνηστου Γιάννη Δ. Μάγκα (1943-2020) με τον τίτλο «Ποιήματα (Ανθολογία)», Έκδοση της Πνευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2021, σελ. 160.

Ο Γιάννης Δ. Μάγκας, παράλληλα με τις επαγγελματικές και λοιπές ενασχολήσεις του, κληροδότησε – εκτός των άλλων – και ένα πλουσιότατο λογοτεχνικό έργο (ποιήματα και πεζογραφήματα), εν πολλοίς αδημοσίευτο και άγνωστο, μέχρι σήμερα. Το έργο αυτό το εμπιστεύτηκε στο Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, της οποίας ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος επί δεκαετίες Μέρος του έργου αυτού ήδη άρχισε να εκδίδεται με την επιμέλεια του Κ. Α. Παπαδόπουλου.

Ο παρών, πρώτος τόμος, περιλαμβάνει ανθολογημένα ποιήματα, ταξινομημένα από τον δημιουργό τους σε συλλογές. Η πρώτη του συλλογή με τον τίτλο «προ-γραμμές» αποτελείται από τα πρώτα – πρώτα ποιήματά του, που έγραψε το 1958, σε ηλικία 15 ετών, μαθητής του Γυμνασίου Καρπενησίου (!) και συμπληρώνεται το 1969 με το ποίημα «Αφήνοντας τα χειμαδιά». Εμπνέεται από το περιβάλλον της γενέτειράς του, τους ταπεινούς ανθρώπους που ζουν σ΄αυτό, από τα βιώματά του και από τα όνειρα της ζωής του.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ