28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, κορυφώθηκαν σήμερα, Κυριακή, οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου την 14η, 15η και 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που εκτέλεσαν 401 κατοίκους της περιοχής.

Νωρίτερα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών, προεξάρχοντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέα, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.

Μετά την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακολούθησε απόδοση του ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου, και ο βουβός πεντοζάλης του πένθους.

Στη Βικελαία βιβλιοθήκη

Η κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στο Ηράκλειο αργά το μεσημέρι του Σαββάτου. Πρώτος σταθμός της ήταν η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο κέντρου του Ηρακλείου, όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γρηγόρης Πασπάτης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, ενώ στη ξενάγηση συμμετείχε και ο διευθυντής της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Σάββας. Η κ. Σακελλαροπούλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συλλογές και τη διαδικασία συντήρησης των παλαιτύπων και αρχετύπων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.

Στο Ιστορικό Μουσείο

Αμέσως μετά, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξη Καλοκαιρινό, τον διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου, Αγησίλαο Καλουτσάκη και την επιμελήτρια της Λαογραφικής Συλλογής του Μουσείου, Αγγελική Μπαλτατζή.

Βόλτα στις Αρχάνες

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με γυναίκες που έχουν δημιουργήσει στον παραδοσιακό οικισμό Αρχάνες Ηρακλείου συνεταιρισμούς και παράγουν προϊόντα και εξέφρασε τον θαυμασμό της για το έργο που επιτελούν, τηρώντας την παράδοση του τόπου τους. Η κ. Σακελλαροπούλου συνάντησε γυναίκες της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Αρετούσα» που φτιάχνουν υφαντά με τον παραδοσιακό «αργαλειό» και θαύμασε από κοντά τα παραδοσιακά υφαντά που δημιουργούν.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνάντησε και γυναίκες του Συνεταιρισμού «Αρχανών Γεύσεις» που φτιάχνουν παραδοσιακά γλυκά, δείχνοντας ενδιαφέρον για την απήχηση που αυτά έχουν και εκτός Ελλάδας.

Συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, και το δήμαρχο Αρχανών –Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, είχε την ευκαιρία να περπατήσει στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού όπου την καλωσόρισαν με ιδιαίτερη θέρμη οι κάτοικοι, αλλά και να ξεναγηθεί στην Αρχαιολογική Συλλογή Αρχανών όπου εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές που έκαναν στην περιοχή οι αρχαιολόγοι Γιάννης και Έφη Σακελλαράκη.

Στην πλατεία του παραδοσιακού οικισμού συνάντησε τον εφημέριο της ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών πατέρα, Ανδρέα Καλλιοντζάκη, τον οποίο συνεχάρη για την πρωτοβουλία του να διενεργηθεί στο Ναό της Παναγίας, εμβολιασμός κατά της covid-19.

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ