28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Ροσκά στο διάβα του χρόνου. Κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μνήμες στο χώμα – Τοπωνύμια Ροσκάς Ευρυτανίας”

Κυκλοφόρησε με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη του Συλλόγου Απανταχού Ροσκιωτών «Η Αγία Παρασκευή» το βιβλίο με τίτλο «Μνήμες στο χώμα – Τοπωνύμια Ροσκάς Ευρυτανίας», του Χρήστου Β. Κολοβού, εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Ο δάσκαλος Χρήστος Κολοβός δεν ξέχασε το χωριό του», γράφει ο θεολόγος Ζαχαρίας Ζηνέλης, από την Καστανιά Ευρυτανίας. «Καρπός της αγάπης του προς αυτό αλλά και απόδειξη των βιωμάτων του είναι τούτο το βιβλιαράκι. Βασικό του θέμα τα τοπωνύμιά του αλλά και πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία. Για να τα συγκεντρώσει, να τα περιγράψει και να τα εξηγήσει τριγύρισε σε αυτά όπως η μέλισσα στο κάθε άνθος και επιπλέον ρώτησε και κατέγραψε. Έτσι διασώζει μια παράδοση που διαφορετικά, με την αλλαγή του τρόπου ζωής, χάνεται».

«Μαζί με τα τοπωνύμια που αναφέρονται στο βιβλίο του Χρήστου Β. Κολοβού», διαβάζουμε σε άλλη αναφορά για το έργο, «θα δούμε να περνούν από μπροστά μας γενεές που διαδέχτηκαν η μία την άλλη, πάνω στο ίδιο πεδίο, στα ίδια μονοπάτια, στα ίδια κτίσματα. Τα τοπωνύμια είναι μέρος της παράδοσης του χώρου μας, η ιστορική μας συνέχεια, η προσπάθεια σύνδεσης με τις ρίζες μας και τις παραδόσεις μας είναι τέλος η αναβίωση θρύλων και ιστορικών γεγονότων».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ