18 Ιανουαρίου 2022

Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα για τον πρωταθλητή Γιάννη Αντωνίου & το διαρκές “κυνήγι” εξεύρεσης πόρων

από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας

Όταν τα φώτα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας έσβησαν στην Αρχαία Ολυμπία, ο Γιάννης Αντωνίου, πρώτος λαμπαδηδρόμος (για 2η φορά στην καριέρα του) επέστρεψε στη… σκληρή πραγματικότητα, καθώς ξεκίνησε να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την… Αυστρία, ώστε να συνεχίσει την προετοιμασία του στο χιόνι ενόψει της νέας σεζόν.

Ο πρωταθλητισμός στη χιονοδρομία σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς τα κόστη (για εξοπλισμό, μετακινήσεις κ.α.) είναι ιδιαίτερα υψηλά. Η οικονομική στήριξη που χρειάζεται ένας αθλητής τέτοιου επιπέδου, λόγω και της φύσης της χιονοδρομίας -συνεχή ταξίδια, προπονήσεις κ.α.- πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Καρπενησίου, Σωτήρης Παπαχρήστος, που συνόδευσε τον Γιάννη και στην Αρχαία Ολυμπία (φωτο κάτω), πέρυσι ο πρωταθλητής μας χρειάστηκε περί τις… 48.000 ευρώ για να ολοκληρώσει τη σεζόν.

Ο Γιάννης Αντωνίου μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΣ Καρπενησίου, Σωτήρη Παπαχρήστο, στην Αρχαία Ολυμπία

Η Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων συνδράμει τον 26χρονο με ποσό 20.000 ευρώ για κάθε σεζόν, ώστε ο Αντωνίου (και λίγοι ακόμα Έλληνες αθλητές της ελίτ του αθλήματος) να προετοιμάζεται, ως μέλος της γαλλικής ομάδας Orsatus Ski Racing, σε καλές συνθήκες και με έμπειρους προπονητές. Δύο ιδιωτικές εταιρείες – χορηγοί καλύπτουν ένα ακόμα τμήμα της απαραίτητης δαπάνης και από εκεί και πέρα αρχίζει το… «κυνήγι» εξεύρεσης πόρων.

Τη σεζόν 2020-’21 τα πράγματα ήταν ακόμα δυσκολότερα, καθώς το κόστος αυξήθηκε κατά 3.000 ευρώ λόγω των απαραίτητων rapid test -σε αεροδρόμια, χιονοδρομικά κ.ο.κ.

«Είναι αγκάθι το οικονομικό», είχε παραδεχθεί ο Γιάννης Αντωνίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. «Βρισκόμαστε σε μια χώρα που το σκι δεν προβάλλεται πολύ και εμείς προσπαθούμε να το φέρουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο», είχε πει.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει συνδράμει αλλά χρειάζεται να πράξει περισσότερα, λένε άνθρωποι γύρω από τον κορυφαίο Έλληνα χιονοδρόμο, ενώ ασφαλώς χρήσιμη θα είναι και η ενίσχυση της στήριξης από ιδιώτες, επιχειρήσεις κ.α.

Ο Αντωνίου αποτελεί «κεφάλαιο» για τον τόπο μας, το μικρό Καρπενήσι και την Ευρυτανία, έχοντας καταφέρει, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, να φθάσει στην ελίτ ενός αθλήματος που σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αλλού αποτελεί ένα εκ των πλέον δημοφιλών τους χειμερινούς μήνες.

Είναι ευτυχής και σπάνια συγκυρία να διαθέτουμε έναν ελίτ χιονοδρόμο· ας την αξιοποιήσουμε.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ