από την έντυπη έκδοση
Εκδόθηκε από την Πανευρυτανική Ένωση και το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου, το βιβλίο «Η Ευρυτανία στον ιερό αγώνα του 1821, Εγχειρίδιο Τοπικής Ιστορίας για μαθητές – διδάσκοντες και φιλίστορες». Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και στους διδάσκοντες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας
Συγγραφείς του έργου αυτού είναι οι εκπαιδευτικοί Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος (Δάσκαλος) και Αθανάσιος Δ. Σταμάτης (Φιλόλογος καθηγητής), οι οποίοι είχαν και την επιμέλεια της έκδοσης και της διόρθωσης των κειμένων. «Έκδοσης επιβεβλημένης από χρέος προς την Ιστορία του τόπου μας, η οποία είχε προγραμματιστεί προς διετίας, από το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Πανευρυτανικής Ένωσης.
Τελικά έλαβε σάρκα και οστά, πρόσφατα, ύστερα από την απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλοπούλου, να αναλάβει τη δαπάνη της εκτύπωσης, αποδεικνύοντας έτσι, για μια ακόμη φορά, τη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του Ιδρύματος στο κοινωνικό γίγνεσθαι της Ευρυτανίας. Και όπως γράφει στο προλογικό σημείωμα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Γιάννης Καραχοντζίτης, «αντίτυπα του βιβλίου θα φτάσουν σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας, σε όλη την Ευρυτανία, προκειμένου το έργο να αποτελέσει “εργαλείο γνώσης” μαθητών και δασκάλων και έκφραση τιμής των νεότερων Ευρυτάνων στις προσωπικότητες των προγόνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα της ανεξαρτησίας».
Το βιβλίο
Τα περιεχόμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε 200 σελίδες και αναπτύσσονται σε τρία (3) μέρη. Στο α΄ μέρος παρουσιάζονται: ένα γενικό ιστορικό περίγραμμα, η θρησκευτική και πνευματική ζωή, τα γράμματα και οι τέχνες κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, η ένοπλη αντίσταση των υπόδουλων (προεπαναστατικά κινήματα) κ.ά.
Στο β ΄και κύριο μέρος του βιβλίου περιέχονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη βόρεια Ευρυτανία (Άγραφα) και νότια (Καρπενήσι) από την κήρυξη της Επανάστασης μέχρι και το τέλος της, κατά έτος, από το 1821 μέχρι και το 1832, οπότε έγινε η οριστικοποίηση των συνόρων και υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου.
Το γ΄ μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει ονομαστικό κατάλογο των Αγραφιωτών και Καρπενησιωτών αγωνιστών του 1821 κατά οικισμό, με τη μορφή «προσκλητηρίου αναφοράς» και «μητρώου μνήμης» και καταλήγει με σχετικό επίλογο και πλούσια βιβλιογραφία, που χρησιμοποιήθηκε από τους συγγραφείς.
«Το έργο, σημαντική συμβολή στη διδασκαλία της τοπικής Ιστορίας μας, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται συστηματικά στα σχολεία μας, σίγουρα θα είναι ένα σημαντικό βοήθημα για μαθητές και διδάσκοντες και ένα “εργαλείο” για έρευνα και γνώση πολλών και ποικίλων σημαντικών γεγονότων, που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εθνικής μας παλιγγενεσίας στη γενέθλια γη μας, την Ευρυτανία», τονίζουν οι συγγραφείς του βιβλίου.