25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η Φιλαρμονική του δήμου Καρπενησίου, στις 73 φιλαρμονικές που τίμησαν διαδικτυακά τα 200 χρόνια από την Επανάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)

Εβδομήντα τρεις φιλαρμονικές ορχήστρες από την Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσαν δυναμικό παρών στον εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, συμπράττοντας διαδικτυακά στην εκτέλεση του εμβατηρίου “25η Μαρτίου”.

Μεταξύ αυτών ήταν και η Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου, που -υπό την αρχιμουσικό Ευαγγελία Βάρσου– συμμετείχε στο εγχείρημα, το οποίο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών και των κυπριακών φιλαρμονικών, “σαλπίζοντας” το μήνυμα της σύμπνοιας και της συνεργασίας. Στο φλάουτο ήταν η Σταυρούλα Πέτρου και στο κλαρινέτο η Ευαγγελία Βάρσου.

Δείτε το βίντεο με τις φιλαρμονικές να ερμηνεύουν το εμβατήριο “25η Μαρτίου”. Η Φιλαρμονική δ. Καρπενησίου εμφανίζεται στο 0:26

Ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης πολλών συνθετών με κυριότερο τον μεγάλο συνθέτη της όπερας Παύλο Καρρέρ. Οι τρείς όπερές του, “Φροσύνη” [Una Vendetta di Ali Pascia], “Δέσπω” και “Μάρκος Μπότσαρης” παραπέμπουν ευθέως στους ήρωες τις επανάστασης, την αυτοθυσία και τα θρυλικά κατορθώματά τους. Αυτό όμως που έχει περάσει στο συλλογική μνήμη ως το χαρακτηριστικό κομμάτι της 25ης Μαρτίου, είναι αναμφίβολα οι μελωδίες του δημοφιλούς εμβατηρίου “Ολη Δόξα, όλη Χάρη” που αποδίδεται από τις στρατιωτικές και πολιτικές φιλαρμονικές Ορχήστρες σε διασκευή του Αριστοτέλη Καζαντζή.

Ο συγκεκριμένος θούριος είναι σύνθεση του διαπρεπούς συνθέτη και μουσικοδιδάσκαλου, φιλολόγου, ιεροψάλτη και μεταρρυθμιστή της Εκκλησιαστικής μουσικής Ιωάννη Σακελαρίδη (1853-1938). Ο υιός του Θεόφραστος, ήταν εκ των πρωτεργατών της ελληνικής οπερέτας. Η ποίηση είναι του Γ.Μ. Γεωργόπουλου και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του Σακελαρίδη Τυρταίος του 1907.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ