25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Η FIFA απέρριψε αίτημα της Δανίας για φανέλα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – Μπλάτερ: «Λάθος που πήγε στο Κατάρ το Μουντιάλ»

Το αίτημα της Δανίας να επιτραπεί στους παίκτες της να φορούν φανέλες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ απορρίφθηκε από τη FIFA. Η Δανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DBU) είχε ρωτήσει εάν οι παίκτες της θα μπορούσαν να φορούν φανέλες με τις λέξεις «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους».

Η παγκόσμια συνομοσπονδία ποδοσφαίρου απαγορεύει όλα τα πολιτικά μηνύματα και ζήτησε από τις ομάδες να «επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο» μετά από μια αμφιλεγόμενη συγκέντρωση. Το DBU αμφισβητεί ότι είναι ένα πολιτικό μήνυμα, αλλά αποδέχτηκε την απόφαση.

«Για μένα, αυτή είναι μια φανέλα με ένα πολύ απλό μήνυμα για τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο διευθυντής της DBU Jakob Jensen στο δανικό πρακτορείο Ritzau.

Το Κατάρ έχει επικριθεί για τη στάση του σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων ενόψει του τουρνουά, που ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου.

Η Δανία θα φορέσει «τονισμένες» φανέλες για το Παγκόσμιο Κύπελλο για να διαμαρτυρηθεί εναντίον του οικοδεσπότη του Κατάρ, με τον πάροχο κιτ Hummel να σχεδιάζει ένα τρίτο, ολόμαυρο κιτ, για να αντιπροσωπεύει το «χρώμα του πένθους».

Οι κανονισμοί της FIFA ορίζουν ότι ο εξοπλισμός της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, δεν πρέπει να εμφανίζει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες.

Ο Jensen είπε: “Είναι δικαίωμα της FIFA ως διοργανωτής αυτού του τουρνουά να πει ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η FIFA φυσικά το κάνει αυτό για να αποτρέψει κάθε είδους παράξενα πράγματα. Δεν πιστεύουμε ότι ήταν τόσο περίεργο.”

Και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει πολιτική σε αυτό. Πιστεύουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και εμμένουμε σε αυτήν την άποψη.

«Η FIFA είχε διαφορετική εκτίμηση και δυστυχώς έπρεπε να το λάβουμε υπόψη».
Η FIFA έγραψε στις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου ζητώντας να μην «συρθεί» το ποδόσφαιρο σε ιδεολογικές ή πολιτικές «μάχες».

Αυτή η επιστολή έχει επικριθεί από την Human Rights Watch, τη Διεθνή Αμνηστία και τους ακτιβιστές LGBTQ+ στην Αγγλία και την Ουαλία, ενώ 10 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αγγλίας και της Ουαλίας – είπαν ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι καθολικά και ισχύουν παντού».

Ο προπονητής της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «αισιόδοξο» από τη FIFA να περιμένει από τα έθνη να επικεντρωθούν αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικά θέματα στο Κατάρ.

Ο Χάρι Κέιν των «Τριών Λιονταριών» και οι αρχηγοί εννέα άλλων ευρωπαϊκών ομάδων θα φορέσουν τα περιβραχιόνια «One Love» ως μήνυμα κατά των διακρίσεων.

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε ότι ήταν «λάθος» να απονεμηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Πηγή: BBC
Eπιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ