20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Θα δουν τη μερική έκλειψη ηλίου από το γήπεδο του 1ου Γυμνασίου-ΓΕΛ Καρπενησίου – Δράση του συλλόγου “Αρτεμις”

Εκδήλωση στο Καρπενήσι με αφορμή τη μερική έκλειψη ηλίου την προσεχή Τρίτη (25/10).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας «Αρτεμις», διαβάζουμε τα εξής:

«Σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 θα συμβεί μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.

Τα χαρακτηριστικά της σε προσέγγιση για το Καρπενήσι θα είναι: Έναρξη στις 12:33 μμ, το μέγιστό της θα είναι στις 13:39 με 36% ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου και τέλος στις 14:45 το μεσημέρι.

Μετά από αυτή την έκλειψη, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναδούμε ηλιακή έκλειψη από την Ελλάδα έως το 2027.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί να μην παρατηρηθεί η έκλειψη χωρίς τη χρήση ειδικών φίλτρων ακόμα και αν απλά κοιτάζετε με τα μάτια σας.

Ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας με αυτή την ευκαιρία, και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οργανώνει παρατήρηση στο χώρο του Γηπέδου του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Καρπενησίου, τις παραπάνω ώρες, ώστε οι πολίτες και ειδικά οι μαθητές των κοντινών σχολείων της πόλης, ελεύθερα, να μπορούν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο. Θα υπάρχει τηλεσκόπιο με ειδικό φίλτρο ώστε να δούμε την έκλειψη από κοντά.

Ταυτόχρονα θα τον παρατηρήσουμε και live σε οθόνη από το ηλιακό τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου μας στην Λεύκα στην φασματική γραμμή Ha του υδρογόνου.
Όλα αυτά βέβαια καιρού επιτρέποντος.

Εάν κάποιος ενήλικος ενδιαφέρεται να είναι μέλος του Συλλόγου (χωρίς κάποια οικονομική υποχρέωση) μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του στη παρακάτω φόρμα, ώστε να ενημερώνεται για τις δράσεις του Συλλόγου: https://forms.gle/BW3FkfUQRsGbY8sU9

Εκ μέρους του ΔΣ».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ