Κατά την παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Ευρυτανίας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Καρπενησιωτών «Το Βελούχι», Μαρία Παπαϊωάννου, περιέγραψε με ανησυχία την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο Καρπενήσι, τονίζοντας πως, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε, έως το τέλος του έτους αναμένεται να κλείσουν τέσσερις με πέντε ακόμη επιχειρήσεις. «Αυτό είναι τραγικό, θα είναι η θανατική καταδίκη του Καρπενησίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αποκαλύπτει και τις ανισότητες που υπάρχουν ακόμη και μέσα στα όρια του ίδιου του δήμου. Όπως είπε, η δημοτική ενότητα Καρπενησίου αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με τη δημοτική ενότητα Ποταμιάς, όπου η τουριστική δραστηριότητα είναι πιο ανεπτυγμένη.
Η κα Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη να ενταχθεί το Καρπενήσι ενεργά στον συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα προϊόντα Π.Ο.Π. που θα προσελκύσουν νέους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή και να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως ιδιαίτερη σημασία έχει η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης όλο τον χρόνο, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες. Ανέφερε ως παράδειγμα καλές πρακτικές από την Ελβετία, που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, προτείνοντας τη δημιουργία ενός σχεδίου τύπου «Ευρυτανία Pass» σε επίπεδο νομού ή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ένα τέτοιο σχέδιο, σημείωσε, θα μπορούσε να περιλαμβάνει συνεργασίες με άλλα χιονοδρομικά κέντρα.
Αναφερόμενη τέλος σε συγκεκριμένες ιδέες, επεσήμανε ότι ακόμη και η υπό σχεδιασμό λιμνοδεξαμενή για την τεχνητή χιόνωση θα μπορούσε να αξιοποιείται τους θερινούς μήνες για εναλλακτικές δραστηριότητες στο βουνό.