Η 2η χαμηλότερη ελάχιστη θερμοκρασία του τελευταίου 24ώρου στην Ελλάδα καταγράφηκε στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη (Ποταμιά). Το θερμόμετρο στον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου (λειτουργεί στον χώρο ιδιόκτητης τουριστικής επιχείρησης) έδειξε 11,8 βαθμούς Κελσίου, το πρωί (6.50πμ) της Παρασκευής, 30 Ιουλίου.
Και όμως, το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας (29/7) η μέγιστη θερμοκρασία στο ίδιο σημείο -στα 700μ υψόμετρο- ήταν 36,4 βαθμοί. Η θερμοκρασιακή διαφορά μέσα σε διάστημα 15 ωρών ανήλθε σε 24,6 βαθμούς.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί σε περιοχές όπως η Ποταμιά, εξηγούνται με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής
«Το φαινόµενο της θερµοκρασιακής αναστροφής», αναφέρει το ΕΕΑ, «προκαλείται συνήθως από τη ψύξη του αέρα που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Μετά τη δύση του ηλίου, το έδαφος χάνει θερµότητα µε γοργούς ρυθµούς, µε αποτέλεσµα το υπερκείµενο στρώµα αέρα να ψύχεται. Επειδή, όµως ο αέρας δεν ψύχεται µε τον ίδιο ρυθµό µε αυτόν του εδάφους, τα αέρια στρώµατα που βρίσκονται ψηλότερα από το προαναφερόµενο στρώµα, παραµένουν θερµότερα.
Οι συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των επιφανειακών θερµοκρασιακών αναστροφών είναι οι ασθενείς άνεµοι, ο ανέφελος ουρανός και η απουσία ηλιακού φωτός. Οι ασθενείς άνεµοι εµποδίζουν την ανάµειξη των αέριων στρωµάτων, ενώ ο ανέφελος ουρανός αυξάνει το ρυθµό ψύξης της επιφάνειας του εδάφους. Τέλος, η απουσία του ηλιακού φωτός επιτρέπει την παράταση του φαινοµένου της θερµοκρασιακής αναστροφής, αφού επιτείνει την ψύξη του εδάφους (…).
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχηµατισµό και τη διάρκεια ζωής των θερµοκρασιακών αναστροφών σε µια περιοχή, διαδραµατίζει η τοπογραφία όπως οι κοιλάδες και τα λεκανοπέδια (…)».
Στην πόλη του Καρπενησίου η ελάχιστη θερμοκρασία σήμερα (30/7) ήταν 20,3 βαθμοί, δηλαδή υψηλότερη κατά 8,5c από την Ποταμιά.