19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας: “Η ανθρώπινη αντοχή έχει τα όρια της” – Ζητούν άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρπενησίου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας διαπιστώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την από δω και πέρα εξέλιξη της πανδημίας στον τόπο μας, ζητώντας να γίνουν άμεσα προσλήψεις Υγειονομικού Προσωπικού και να ενισχυθεί το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου, που υπογράφουν η πρόεδρος κα Νεκταρία Χαλκιά και η Γραμματέας κα Κουτσολουκά Μαρία, έχει ως εξής:

“Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας στο πλαίσιο του ρόλου και της ευθύνης του όσον αφορά στην προβολή θέσεων και απόψεων επί ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει αντιληπτό και κατανοητό -από την πλειοψηφία τουλάχιστον των συμπολιτών μας – ότι η παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του covid-19 μάς αφορά πλέον άμεσα σε επίπεδο νομού. Μέρα με την ημέρα αυξάνονται τα κρούσματα της νόσου, τα οποία τώρα έχουν ονοματεπώνυμο και πρόκειται για τους γείτονες, τους συνεργάτες, τους φίλους, τους συγγενείς μας. Και παρόλο που στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί, δεν λείπουν κι εκείνες οι περιπτώσεις, όπου ακόμη και νεότεροι σε ηλικία συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές επιπλοκές της νόσου. Ορισμένοι από αυτούς διασωληνωμένοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία εκτός νομού, χωρίς ούτε καν τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται στο πλευρό τους.

Θεωρούμε αυτονόητο και σχεδόν περιττό να επαναλάβουμε ότι θα πρέπει καθένας από εμάς να επιδείξει τη μέγιστη ατομική ευθύνη, τηρώντας τα προτεινόμενα μέτρα και τις οδηγίες των ειδικών προκειμένου να συμβάλουμε ατομικά και σε επίπεδο της τοπικής μας κοινωνίας στον περιορισμό της διασποράς του ιού. Είναι, όμως, επίσης απαραίτητο να προειδοποιήσουμε όλους τους αρμόδιους φορείς για την οριακή κατάσταση λειτουργίας των δομών υγείας του νομού. Το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου γίνεται σε αυτή τη δύσκολη φάση ακόμη πιο έντονο και προφανές. Αφορά κυρίως στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού βασικών ειδικοτήτων με αποτέλεσμα την αδυναμία κάλυψης των αυξημένων απαιτήσεων της πανδημίας. Πυρήνας του προβλήματος, η αδυναμία επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Στην κλινική εργάζονται δύο μόνο ειδικοί Παθολόγοι, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα τις ημέρες αυτές νοσεί από covid-19. Δεν είναι επομένως δυνατή η κάλυψη των εφημεριών, ούτε και η εξυπηρέτηση των αναγκών της κλινικής, δηλαδή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, του τμήματος των επειγόντων περιστατικών και των νοσηλευόμενων στην κλινική ασθενών. Ούτε, φυσικά, η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των COVID και μη COVID περιστατικών.

Κι ενώ μέχρι τώρα η λειτουργία του Νοσοκομείου βασίζεται στο φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η ανθρώπινη αντοχή έχει φυσικά τα όριά της και πολύ κοντά σε αυτά τα όρια εργάζεται μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην Παθολογική Κλινική. Θα πρέπει, λοιπόν, καθώς σύμφωνα και με τον Ιπποκράτη που θεωρείται πατέρας της Ιατρικής Επιστήμης είναι «καλύτερο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν», να δοθεί κάποια λύση πριν οι τωρινές δυσκολίες γίνουν τελικά αξεπέραστα εμπόδια.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν του θέματος με το αίσθημα ευθύνης που απαιτείται και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυση του προβλήματος. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον και τη συμβολή σας.”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ