17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιράν: Βίαιη καταστολή και συλλήψεις στην «εξέγερση των χιτζάμπ» – Διεθνής κατακραυγή και διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί παραμένουν στους δρόμους για δεύτερη εβδομάδα, με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η επανάσταση των γυναικών αποκτά δυναμική σε όλο τον κόσμο, με διαδηλώσεις αλληλεγγύης. “Οι ταραχές είναι υποκινούμενες”, υποστηρίζει ο πρόεδρος Ραϊσί, ενώ παρά τη διεθνή κατακραυγή, οι αρχές του Ιράν συνεχίζουν τη βίαιη καταστολή. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν.

Διακινδυνεύοντας ακόμα και τη ζωή τους τα πιο καταπιεσμένα άτομα της κοινωνίας οι γυναίκες, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης διεκδικώντας ελευθερία ισότητα και δικαιοσύνη. Μπροστά σε ένοπλους Ταλιμπάν Αφγανές συμπαρίστανται στις Ιρανές αδελφές τους.

Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τη διαδήλωση των γυναικών, που είχε οργανωθεί μπροστά στην πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ.

Με το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», περίπου 25 γυναίκες, με μαντίλες στο κεφάλι, διαδήλωσαν για περίπου 15 λεπτά στο δρόμο μπροστά στην ιρανική πρεσβεία πριν διαλυθούν από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν πάρει θέσεις μπροστά από το κτίριο και πυροβολούσαν στον αέρα, έκαναν γνωστό δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κόβοντας τούφες από τα μαλλιά της, για κάθε μια από τις γυναίκες της χώρας της που θυσιάστηκαν, διαδηλώνουν ή έχουν φυλακιστεί, η Ιρανο Βρετανή Ζαγκαρί –Ράτκλιφ, έχοντας η ίδια περάσει 6 χρόνια σε ιρανική φυλακή με την υποτιθέμενη κατηγορία της κατασκοπίας διαδηλώνει με τον τρόπο της.

Το Ιράν απείλησε με «διώξεις» διασημότητες της χώρας που εξέφρασαν τη στήριξή τους στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην Ισλαμική Δημοκρατία, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής Κούρδισσας ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών.

Κατηγορώντας Κούρδους αντιφρονούντες για υποκίνηση των ταραχών, ιρανοί φρουροί της επανάστασης χτύπησαν με πυραύλους και drown κατοικημένες περιοχές της Ιρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια στο ιρακινό Κουρδιστάν αφήνοντας πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

«Θα ασκήσουμε διώξεις σε διασημότητες που έριξαν λάδι στη φωτιά» των «ταραχών», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας της Τεχεράνης, Μοχσέν Μανσουρί, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Χθες Τετάρτη, το πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέφερε τη σύλληψη του πρώην παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης Μαχμούντ Σαχριάρι που κατηγορείται για «ενθάρρυνση ταραχών και επίδειξη αλληλεγγύης στον εχθρό».

Αρκετοί διάσημοι Ιρανοί αθλητές, καθώς και ηθοποιοί και κινηματογραφιστές έχουν υποστηρίξει ανοιχτά το κίνημα διαδηλώσεων, ζητώντας από τις αρχές να ακούσουν τα αιτήματα του πληθυσμού.

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί προέτρεψε τον κόσμο σε όλο τον κόσμο την Κυριακή να «σταθεί αλληλέγγυος» στους διαδηλωτές.

«Καλώ όλους τους καλλιτέχνες, τους κινηματογραφιστές, τους διανοούμενους, τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο (…) όλους όσους πιστεύουν στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στις ισχυρές και θαρραλέες γυναίκες και άνδρες του «Ιράν μέσω βίντεο, γραπτώς ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», είπε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Instagram.

Επίσης, ο πρώην σταρ της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Αλί Καρίμι έχει αναρτήσει στο Instagram και στο Twitter επανειλημμένα μηνύματα συμπαράστασης στις διαδηλώσεις.

«Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν χάος στη χώρα και να υπονομεύσουν την ασφάλεια του λαού είναι απαράδεκτοι. Χρησιμοποιούν το θάνατο της κ. Αμινί ως πρόσχημα. Η υπόθεση αυτή ερευνάται και οι αρχές έχουν αναλάβει την ευθύνη (της έρευνας)» διαμήνυσε ο Πρόεδρος του Ιράν Ιμπραίμ Ραϊσί.

Οι νεκροί στο Ιράν είναι δεκάδες ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα πατάξει τους ταραξίες «με όλη της την ισχύ». Περισσότεροι από χίλιοι διακόσιοι ακτιβιστές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί-μεταξύ αυτών και η κόρη του πρώην Προέδρου της χώρας, Ραφσαντζανί. Να δείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση κάλεσε το Ιράν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τον επιτετραμμένο της γαλλικής πρεσβείας Φλοράν Αϊνταλό, για να διαμαρτυρηθεί για την «παρέμβαση» της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις του, επειδή το Παρίσι καταδίκασε τη «βίαιη καταστολή» των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ