28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιράν: Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 16χρονη

Οι ιρανικές αρχές διαψεύδουν τα ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι οι αρχές ασφαλείας σκότωσαν ένα 16χρονο κορίτσι στη διάρκεια διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί κατά τη σύλληψή της, όπως μετέδωσαν σήμερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από μια ταράτσα.

Πληροφορίες που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η μκο Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι η Σαρίνα Ισμαϊλζαντέχ σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν τη χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι.

Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχές είχαν ανακοινώσει μια παρόμοια αιτία θανάτου για μια 17χρονη, τη Νίκα Σακαραμί, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές σκοτώθηκε ενώ διαδήλωνε για τον θάνατο της Αμινί.

Οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι πάνω από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης καταστολής των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε εθνικό επίπεδο.

Οι γυναίκες παίζουν πρωταρχικό ρόλο σε αυτές βγάζοντας και καίγοντας τα χιτζάμπ τους, ενώ και οι μαθήτριες συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Διαψεύδουν οι αρχές

Ο επικεφαλής δικαστής της επαρχίας Αμπόρζ, όπου η Ισμαϊλζαντέχ έχασε τη ζωή της, είπε ότι μια προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία από πτώση από την ταράτσα ενός πενταώροφου κτιρίου, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Χοσέιν Φαζελί Χερικαντί χαρακτήρισε “ψευδείς” τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε αντιπολιτευόμενα μέσα σχετικά με τον θάνατο της 16χρονης.

«Με βάση τις αναφορές της μητέρας της, η Ισμαϊλζαντέχ είχε κάνει και στο παρελθόν απόπειρες αυτοκτονίας», είπε ο Χερικαντί.

Η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει ότι η Ισμαϊλζαντέχ ήταν μια από τους τουλάχιστον 52 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο διάστημα 19 με 25 Σεπτεμβρίου και ότι το κορίτσι «κατέληξε αφού ξυλοκοπήθηκε άγρια στο κεφάλι με γκλομπ».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι άνοιξε φάκελος για τις συνθήκες θανάτου της Σακαραμί, επικαλούμενα αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της δεν συνδέεται με τις διαδηλώσεις και ότι η νεαρή έπεσε από μια ταράτσα και το πτώμα της δεν έφερε τραύματα από σφαίρες.

Ακτιβιστές αντιτείνουν ότι το κορίτσι σκοτώθηκε στην Τεχεράνη στη διάρκεια διαδήλωσης.

ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ