23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιράν: Νιώθει «στριμωγμένο» για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street και προειδοποιεί τη Δύση

Τα «σύννεφα» έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται πάνω από την Τεχεράνη μετά την επίθεση σε τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων στη θάλασσα του Ομάν.

Το Ισραήλ ήδη έχει κατηγορήσει το Ιράν για την επίθεση, με τον πρωθυπουργό του να αναφέρει πως «διαθέτει αποδείξεις» για του λόγου το αληθές, οι ΗΠΑ «δείχνουν» προς την Τεχεράνη λέγοντας πως η επίθεση στο τάνκερ έγινε πιθανότατα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) [σσ τέτοια αεροσκάφη διαθέτει στην περιοχή το Ιράν], ενώ και η Βρετανία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση.

Η μεν Βρετανία εκτίμησε πως αυτή η “εσκεμμένη” ενέργεια “πραγματοποιήθηκε από το Ιράν”, δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι δε ΗΠΑ “είναι σίγουρες πως το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση”, γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Η Ουάσινγκτον “διαβουλεύεται με τις κυβερνήσεις στην περιοχή και πέρα από αυτήν για μια αρμόζουσα και επικείμενη απάντηση”, προειδοποίησε.

Σημειωτέον, κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος του τάνκερ, ο ένας Βρετανός κι ο δεύτερος Ρουμάνος. Εξ ου και η αντίδραση του Βουκουρεστίου που ζήτησε εξηγήσεις από το Ιράν.

Στον αντίποδα, η Τεχεράνη – που αρνείται κάθε εμπλοκή στην επίθεση- προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαντήσει σε κάθε ‘τυχοδιωκτισμό” αν τεθεί στο στόχαστρο των Δυτικών δυνάμεων.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να προστατεύσει την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντά της”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η χώρα του θα “απαντήσει αμέσως και αποφασιστικά σε οιονδήποτε τυχοδιωκτισμό”.

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Ιράν προκειμένου να διαμαρτυρηθεί.

“Ο υφυπουργός [Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική] (Τζέιμς) Κλέβερλι επανέλαβε πως το Ιράν πρέπει αμέσως να σταματήσει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επανέλαβε με έμφαση πως τα πλοία θα πρέπει να μπορούν να πλέουν ελεύθερα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Φόρεϊν Όφις.

To άρθρο Ιράν: Νιώθει «στριμωγμένο» για την επίθεση στο τάνκερ Mercer Street και προειδοποιεί τη Δύση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ