29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιράν: Στο ιρανικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας για την «ανάμιξη» της χώρας του στις ταραχές μετά το θάνατο της Αμινί

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Βρετανός πρεσβευτής Σάιμον Σέρκλιφ για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για την «ανάμιξη» της χώρας του στις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που υποχρεώνει συγκεκριμένα τις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο της νεαρής γυναίκας, τις οποίες οι αρχές αποκάλεσαν «ταραχές», και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, που έχει την έδρα της στο Όσλο, τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, ενώ οι αρχές κάνουν λόγο για 60 νεκρούς, ανάμεσά τους 12 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συνελήφθησαν και περίπου 620 αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο στην επαρχία της Τεχεράνης, σύμφωνα με τις αρχές.

Παράλληλα, οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο μιας έφηβης που είχε λάβει μέρος σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη παραμένουν ακόμη ασαφείς, με την ιρανική δικαιοσύνη να απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του θανάτου της και του κινήματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε λόγω του θανάτου της Μαχσά Αμινί. Περσικά μέσα ενημέρωσης που έχουν την έδρα τους εκτός του Ιράν μετέδωσαν ότι στην οικογένεια της 16χρονης Νίκα Σαχαραμί δεν επετράπη να την θάψει στο χωριό της και ότι δύο από τους συγγενείς της συνελήφθησαν.

Η Τεχεράνη «απορρίπτει και καταδικάζει απερίφραστα την ανάμιξη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν, καταφεύγοντας σε ψευδείς και προκλητικές ερμηνείες», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δυστυχώς, δημοσιεύοντας επιλεκτικές δηλώσεις, η βρετανική πλευρά δείχνει ότι εμπλέκεται στα σενάρια των εχθρών που είναι ενεργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δρουν κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», πρόσθεσε.

«Το Ιράν θα εξετάσει τις πιθανές επιλογές για να απαντήσει σε οποιαδήποτε αντισυμβατική ενέργεια της βρετανικής πλευράς», δήλωσε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι είχε διαμαρτυρηθεί την Τρίτη.

Την Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Ιράν στο Λονδίνο. «Η βία που ασκείται από τις δυνάμεις ασφαλείας στους διαδηλωτές σοκάρει πραγματικά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας προκειμένου οι ιρανικές αρχές να θεωρηθούν υπόλογες για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ