29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισημερινός: Νέο νευραλγικό κέντρο για το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών

O Ισημερινός έχει γίνει ένας απρόσμενος κόμβος για το παγκόσμιο εμπόριο ναρκωτικών, πλημμυρίζοντας τον κόσμο με κολομβιανή κοκαΐνη, ενώ η αιματοχυσία μαίνεται μεταξύ ενός πολύπλοκου μωσαϊκού τοπικών συμμοριών που υποστηρίζονται από τη μεξικανική και την ευρωπαϊκή μαφία.

«Η κοκαΐνη που φεύγει από τα λιμάνια του Ισημερινού πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αλλά και στην Ασία και την Αυστραλία», δήλωσε ο Κρίς Ντάλμπι, ερευνητής της ειδικευμένης ομάδας για το οργανωμένο έγκλημα Insight Crime.

Ο Ισημερινός δεν είναι γνωστό ότι διαθέτει μεγάλες φυτείες καλλιέργειας ναρκωτικών, εργαστήρια για τον εξευγενισμό της κοκαΐνης ή μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών. Αντίθετα, έχει γίνει ορμητήριο για την ξένη μαφία, ανεβάζοντας το διακύβευμα για τις τοπικές συμμορίες που αλληλοσκοτώνονται βάναυσα καθώς παλεύουν για πολύτιμες συμμαχίες και τον έλεγχο των διαδρομών των ναρκωτικών.

Τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριέλαβαν τον Ισημερινό στις 22 κορυφαίες χώρες παραγωγής ή διακίνησης ναρκωτικών στον κόσμο. Η γεωγραφία και η διαφθορά είναι από τους κύριους λόγους που μια από τις μικρότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει εξελιχθεί σε εστία του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος. Ο Ισημερινός συνορεύει με τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο, την Κολομβία και το Περού, οι οποίοι παράγουν 1400 και 400 τόνους ναρκωτικών αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ. Το μεγάλο λιμάνι του Γκουαγιακίλ, από όπου τα περισσότερα ναρκωτικά αποστέλλονται στο εξωτερικό, συχνά μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες ή σε νόμιμες αποστολές από εταιρείες βιτρίνες, θεωρείται ότι έχει πιο αδύναμους ελέγχους.

Ιστορικό με τους Κολομβιανούς αντάρτες

Ο Ισημερινός είναι «ένα φυσικό σημείο εξόδου για την κολομβιανή κοκαΐνη», δήλωσε ο Ντάλμπι στο AFP. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι αποτελεί εδώ και καιρό καταφύγιο για κολομβιανές ένοπλες ομάδες, όπως οι μαρξιστές αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Πριν από μια ειρηνευτική συμφωνία του 2016 που οδήγησε στην αποστράτευσή τους, οι FARC έλεγχαν τις περιοχές της Κολομβίας που καλλιεργούσαν κόκα για δεκαετίες και λειτουργούσαν ως μεσάζοντες μεταξύ των αγροτών και των εμπόρων ναρκωτικών. Οι συμμορίες του Ισημερινού διακινούσαν τα ναρκωτικά «από τα σύνορα σε διάφορα λιμάνια», δήλωσε ο Ντάλμπι.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα πρότυπα της εγκληματικής δραστηριότητας στην περιοχή έχουν αλλάξει, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Διεθνής Ομάδα Κρίσης (ICG). Η παραγωγή κοκαΐνης άνθισε στην Κολομβία, όπου οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της FARC που δεν κατέθεσαν τα όπλα άρχισαν να παράγουν κοκαΐνη στο νότο και να τη μεταφέρουν οι ίδιοι στο Εκουαδόρ μέσω «ποταμού ή οδικώς», δήλωσε ο Ντάλμπι. Σύμφωνα με το ICG, η κίνηση του Ισημερινού να δολαριοποιήσει την οικονομία του το 2000, και οι αδύναμοι οικονομικοί έλεγχοι, τον κατέστησαν επίσης «hotspot για ξέπλυμα παράνομων κερδών». Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, στο Εκουαδόρ έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος αριθμός κατασχέσεων κοκαΐνης το 2020, με την Κολομβία να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παγκόσμια επιχείρηση της μαφίας

Ποιος άλλος λοιπόν έχει βάλει το δάχτυλό του στην πίτα; Μελέτη του Κολομβιανού Παρατηρητηρίου Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCO) αναφέρει ότι οι εγκληματικές ομάδες του Ισημερινού είχαν επίσης συνάψει συμμαχίες με ισχυρές οικογένειες που ελέγχουν τις καλλιέργειες ναρκωτικών στο Περού. Ένα δίκτυο ποταμών συνδέει το Περού με τον νότιο Ισημερινό, διευκολύνοντας τη λαθραία διακίνηση αγαθών και ανθρώπων.
Τα ισχυρά καρτέλ Σιναλόα και Τζαλίσκο της Νέας Γενιάς του Μεξικού, δραστηριοποιούνται επίσης στον Ισημερινό. Υπάρχει επίσης αυξημένη παρουσία της βαλκανικής μαφίας στη χώρα.

Τα μεξικανικά και βαλκανικά καρτέλ έχουν συμμαχίες με κολομβιανές ένοπλες ομάδες που οργανώνουν τη μεταφορά ναρκωτικών στον Ισημερινό. Ο Μάθιου Τσαρλς, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη της OCCO, δήλωσε στο AFP ότι υπήρξε «κατακερματισμός» των επιχειρήσεων ναρκωτικών μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Παλαιότερα, η φοβερή μαφία Ντρανγκέτα της Ιταλίας επηρέαζε έντονα τις κολομβιανές επιχειρήσεις ναρκωτικών. Η ξένη μαφία έχει συνάψει συμμαχίες με τοπικές συμμορίες όπως οι Τσόνε Φονιάδες, οι Τσονέρος, οι Αγκουίλας, οι Λάτιν Κινγκς και οι Λος Λόμπος.

Το αρχηγείο της φυλακής

Η μάχη για τον έλεγχο μεταξύ των τοπικών συμμοριών διαδραματίζεται στις φυλακές του Ισημερινού, κυρίως στο Γκουαγιακίλ. Στο κύριο συγκρότημα φυλακών της πόλης, Guayas 1, κάθε ένα από τα 12 τετράγωνα ελέγχεται από διαφορετική συμμορία. Από πέρυσι, σχεδόν 400 κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις, οι περισσότεροι από αυτούς στο Γκουαγιακίλ, το οποίο έχει επίσης πληγεί από βόμβες αυτοκινήτων και συγκλονιστικές σκηνές με πτώματα να κρέμονται από γέφυρες. Σύμφωνα με την OCCO, ο πόλεμος έχει γίνει πιο αιματηρός από το γεγονός ότι οι μεξικανικές συμμορίες συχνά πληρώνουν τους ντόπιους ομολόγους τους για τις υπηρεσίες τους με όπλα αντί για μετρητά.

Οι μαφιόζικες ομάδες δωροδοκούν την αστυνομία, τον στρατό και τους εισαγγελείς και έχουν στραφεί στο είδος της άγριας βίας που συνήθως παρατηρείται στην Κολομβία, το Μεξικό και άλλες χώρες, όπου σκοτώνονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που τους στοχοποιούν.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ