24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισπανία: Εξαρθώνεται δίκτυο που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά COVID

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση παράνομου δικτύου που εξέδιδε πλαστά πιστοποιητικά COVID και αρνητικά τεστ PCR. Τουλάχιστον 1.600 οι « πελάτες» τους οι οποίοι ερευνώνται από την αστυνομία.

Συνελήφθησαν 7 άτομα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη.

Το δίκτυο είχε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα Υγείας και εξασφάλιζε τον κωδικό QR για το πράσινο πιστοποιητικό. Επίσης εξέδιδε αρνητικά τεστ PCR και μέχρι τώρα έχουν ωφεληθεί τουλάχιστον 1.600 άτομα μεταξύ αυτών και αρκετά άτομα της σόου μπιζ στην Ισπανία. Η αστυνομία θα ελέγξει όλες τις περιπτώσεις που επωφελήθηκαν από την παράνομη δράση του δικτύου.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 7 συλληφθέντες ( 6 στην Μαδρίτη και ένας στην περιοχή της Βαρκελώνης) είναι η παραγωγή πλαστών εγγράφων και πράξεις κατά της δημόσιας υγείας.

Το δίκτυο ενεργούσε από την Γαλλία όπου συνελήφθησαν οι επικεφαλής του μετά από συνεργασία των αρχών των δύο χωρών.

Η διαφήμισή τους γινόταν μέσα από μαζικά μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα. Απευθύνονταν κυρίως σε ανεμβολίαστα άτομα.

Το κόστος για ένα αρνητικό τεστ PCR ήταν 50 ευρώ ενώ για το πράσινο πιστοποιητικό η τιμή ξεκινούσε από 200 έως 100 ευρώ. Οι πελάτες πλήρωναν σε μπιτκόιν σε λογαριασμούς τρίτων χωρών. Από τους 7 συλληφθέντες οι 5 είναι άνδρες και οι δυο είναι γυναίκες. Η μία εξ αυτών είναι νοσοκόμα και ήταν εκείνη που περνούσε στο εθνικό σύστημα  υγείας τα πλαστά στοιχεία των πελατών.

Ανάμεσα στους 1.600 « πελάτες» υπάρχουν ονόματα γνωστών καλλιτεχνών ( γνωστών και για τις αντιεμβολιαστικές τους απόψεις) και επίσης γνωστά ονόματα στην αστυνομία από το χώρο της εμπορίας ναρκωτικών.

Άλλωστε στην Ισπανία το ποσοστό αντιεμβολιαστών είναι σχεδόν ανύπαρκτο καθώς το 90,7% άνω των 12 ετών έχει εμβολιαστεί πλήρως ( πρόκειται για το 80,7% του συνολικού πληθυσμού της Ισπανίας).

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή, Ισπανία

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ