28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε πορείες στη χώρα αξιώνοντας τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες, Παρασκευή, το βράδυ στους δρόμους της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης και μετείχαν σε πορείες που είχαν διοργανωθεί για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στη Μαδρίτη οι διαδηλωτές, πολλοί με μοβ ρούχα, πραγματοποίησαν πορεία στην Γκραν Βία, στο κέντρο της πόλης, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως: “το όχι είναι όχι, οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός” και “εμείς οι γυναίκες δεν είμαστε προϊόντα”. Στην Βαρκελώνη διαδηλωτές χτυπούσαν τύμπανα και έριχναν φωτοβολίδες.

Από το 2003, όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε την επίσημη καταμέτρηση των απωλειών, 1.171 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της έμφυλης βίας στην Ισπανία, σύμφωνα με το υπουργείο Ισότητας. Μέχρι στιγμής το 2022, 38 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους.

“Ήρθα εδώ εξαιτίας του προβλήματος της έμφυλης βίας, εξαιτίας όλων αυτών των θανάτων που προκαλούνται, την κακομεταχείριση γυναικών (…)”, δήλωσε η 42χρονη εκπαιδευτικός και κάτοικος Μαδρίτης Σουσάνα Ρίτα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αξίωσε χθες από τους άνδρες να κάνουν βήματα προς τα μπροστά για να σταματήσει η έμφυλη βία.

“Η βία από τους άνδρες είναι μια τραγική πραγματικότητα που μας ντροπιάζει καθημερινά”, σημείωσε.

Οι διαδηλώσεις αυτές γίνονται αφότου προέκυψε ότι οι ποινές φυλάκισης μερικών ανδρών μειώθηκαν εξαιτίας κενού σε νέο νόμο που καθορίζει τις ποινές για τη σεξουαλική κακοποίηση, γεγονός το οποίο προκάλεσε οργή στον κόσμο και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών.

Ο νόμος, γνωστός ως ο νόμος “μόνον το ναι σημαίνει ναι”, κατατάσσει οποιαδήποτε μη συναινετική σεξουαλική επαφή ως βιασμό, αλλά ορίζει επίσης ελαφρύτερες ελάχιστες ποινές για ορισμένα σεξουαλικά εγκλήματα.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση είδαν τις ποινές φυλάκισής τους να μειώνονται και 5 άνδρες έχουν βγει από τη φυλακή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press.

“Μόνο το ναι σημαίνει ναι”, φώναζαν χθες το βράδυ τα πλήθη που μετείχαν στις πορείες με την αξίωση να σταματήσει η βία κατά των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ