25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ισχυρός σεισμός τα ξημερώματα στον Κορινθιακό, έγινε αισθητός και στην Ευρυτανία. Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ξύπνησαν και οι Ευρυτάνες από τον σεισμός των 5R τα ξημερώματα στον Κορινθιακό.

Ισχυρή σεισμική σημειώθηκε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής (9/10) στον Κορινθιακό Κόλπο, 12χλμ νότια της Δεσφίνας. Είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο, την Αττική και τη Στερεά, ακόμα και στην Ευρυτανία.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν 16 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιτέας.

«Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει οι επιστήμονες να είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑI 100,3 ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι τοπικές αρχές και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να λαμβάνουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μετασεισμού έως και 4,5 Ρίχτερ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί», στην τηλεόραση του OPEN, ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως «δεν μπορεί να απαντηθεί εάν είναι ο κύριος σεισμός εάν δεν περάσουν κάποιες ώρες ακόμα, για να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία». «Είχαμε να κάνουμε με έναν σεισμό της τάξης των 5,1 βαθμών, ταρακούνησε όλη την περιοχή, έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ένας σεισμός σε μια περιοχή που έχει αυξημένη σεισμικότητα, έχει δώσει πολλούς σεισμούς στο παρελθόν και είναι σεισμοί που ουσιαστικά συνδέονται με τον Κορινθιακό Κόλπο», είπε στη συνέχεια ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικό, απλά πρέπει να υπάρχει πίστωση χρόνου να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. (…) Περιμένουμε μετασεισμούς. Και θα δούμε πως εξελίσσεται η δραστηριότητα για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους, δεν υπάρχουν ζημιές. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και να προσέχουμε λιγάκι τις επόμενες ώρες. Πρέπει να υπάρχουν μετασεισμοί, ενδεχομένως να υπάρξει και ένας μετασεισμός της τάξης 4-4,2 Ρίχτερ. Αλλά αυτά είναι υποθέσεις».

Mε τη σειρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, έγραψε σε ανάρτησή του: «Σχετικά με τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που έγινε χθες ανατολικά της Δεσφίνας, η μετασεισμική ακολουθία ΔΕΝ μας έχει δώσει ακόμα τον απαιτούμενο αριθμό και μεγέθη μετασεισμών για να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Απαιτείται κάποια προσοχή και να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης! Η περιοχή έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι σίγουρο ότι ΑΝ ΗΤΑΝ ο κύριος σεισμός τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα τουλάχιστο ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 4,5».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ