20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιταλία: Αναζητούνται 40 δισ. για την ενεργειακή κρίση – Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Ενώ χθες η νικήτρια των βουλευτικών εκλογών Τζόρτζια Μελόνι απολάμβανε μια ημέρα χαλάρωσης με την οικογένειά της, μια εξ αποστάσεως διαμάχη ξεκίνησε μεταξύ των Αδελφών της Ιταλίας και του Τζουζέπε Κόντε σχετικά με ένα μείζον θέμα: την ενδεχόμενη τροποποίηση του ιταλικού Συντάγματος, θέμα με το οποίο ασχολήθηκε το ertnews στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, με τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών, το άρθρο 138 του ιταλικού Συντάγματος προβλέπει πως το Σύνταγμα μπορεί να τροποποιηθεί και χωρίς το προβλεπόμενο δημοψήφισμα (τη λαϊκή επιβεβαίωση).

Στην αλλαγή του Συντάγματος είχε αναφερθεί και η Τζόρτζια Μελόνι στην τελευταία εκλογική της συγκέντρωση, όπου επανέλαβε πως το κόμμα της θα πραγματοποιούσε τις αλλαγές, έστω και “από μόνο του”.

«Αδέλφια της Ιταλίας»: Όμορφο το Σύνταγμα, αλλά είναι 70 ετών

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Κάτω Βουλής, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα πως «το ιταλικό Σύνταγμα είναι ένα σημαντικό Σύνταγμα, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι γεννήθηκε από μια στιγμή μεγάλης κρισιμότητας, δηλαδή όταν βγαίναμε από μια δικτατορία, από έναν αιματηρό πόλεμο και είχαμε κινδύνους στο διεθνές πλαίσιο, οπότε μπορούμε να προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένα όμορφο Σύνταγμα αλλά είναι 70 ετών».

Κόντε: Θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες

Επί τούτου τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, νομικός και πρώην πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος τόνισε πως «θα υπερασπιστούμε τις συνταγματικές αξίες της χώρας μας».

Σενάρια για τα επόμενα μέτρα αλλά και για τις υπουργικές θέσεις

Τα Ιταλικά ΜΜΕ εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός πως η νικήτρια παράταξη ήδη ερευνά πως να συγκεντρώσει έως και 40 δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ανατίμησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν έναν τεχνοκράτη Υπουργό Οικονομικών, τον Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται να απορρίπτονται τα σενάρια που θέλουν τον Σαλβίνι εκ νέου στο  αξίωμα και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην προεδρία της Γερουσίας.

Έτοιμη να δώσει το πράσινο φως στη δεύτερη δόση δανείων για την Ιταλία ύψους 21 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η προκαταρκτική θετική αξιολόγηση του αιτήματος που υπέβαλε η Ρώμη στα τέλη Ιουνίου πρόκειται να φτάσει από τις Βρυξέλλες, η οποία πιστοποιεί την επίτευξη των 45 στόχων που τέθηκαν στο PNRR για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ