25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιταλία: Σε αχαρτογράφητα νερά η εκλογή ΠτΔ – Έλλειψη υποψηφίου ή πολιτική στρατηγική;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η απόσυρση της υποψηφιότητας, ή όπως λέγεται στα Ιταλικά “βήμα στο πλάι” του Silvio Berlusconi για την Ιταλική Προεδρία της Δημοκρατίας ουσιαστικά φέρνει ένα τεράστιο ερωτηματικό να πλανάται πάνω από την Ιταλία. Μολις ένα 24ωρο πριν από τη διαδικασία εκλογής του ΠτΔ, το τοπίο παρουσιάζεται ως αχαρτογράφητο και χωρίς λίστα υποψηφίων.

Η “θυσία στο βωμό της πατρίδας” του Cavaliere

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Cavaliere πως ο ίδιος δεν θα προχωρούσε περαιτέρω για το καλό της ενότητας της χώρας, ουσιαστικά τώρα πιέζει όλα τα κόμματα να βρουν αμέσως έναν υποψήφιο υψηλού προφίλ και super partes. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα, γιατί αν και κυκλοφορούν σημαντικά ονόματα (εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις γυναίκες) μέχρι στιγμής φαίνεται πως κανένα δεν πληροί τα ζητούμενα χαρακτηριστικά και των δύο παρατάξεων ταυτόχρονα.

Μαζί με τη “θυσία στο βωμό της πατρίδας” του Berlusconi όμως έρχεται και η έκκληση ο Draghi να παραμείνει στη θέση του ώστε να συνεχίσει το δύσκολο Κυβερνητικό του έργο. Μια έκκληση που επίσημα εκφράζει την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά που έμπρακτα θέτει ως πρωταρχικό σκοπό τα κόμματα Forza Italia και Lega να παραμείνουν στον Κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόκειται περί μιας οδηγίας για την γραμμή της Κεντροδεξιάς παράταξης, αλλά αντικειμενικά η απόσυρσή του Cavaliere από την αρένα της διεκδίκησης αύξησε σημαντικά τις πιθανότητες για το σενάριο “Draghi Πρόεδρος” και Κυβερνητικής αστάθειας. 

Σημειωτέον, αν και σεβόμενη το αίσθημα ευθύνης που έδειξε ο Cavaliere σε αυτό το πλαίσιο, το συντηρητικό κόμμα μέλος της Κεντροδεξιάς παράταξης Fratelli d’Italia (Αδελφοί της Ιταλίας) που πέρισυ αποφάσισε να μην συμμετάσχει στον Κυβερνητικό συνασπισμό του Draghi, τόνισε σε ενημέρωσή του πως “δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο την συνέχιση της Κυβέρνησης”. Εμμέσως πλην σαφώς: εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

Από τη μεριά τους, τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και το Κίνημα 5 Αστέρων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση. Τις προηγούμενες ημέρες και τα δύο κόμματα είχαν εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή του Berlusconi ως υποψήφιου της Κεντροδεξιάς παράταξης, και τώρα η πίεση που του άσκησαν φαίνεται ναι μεν να απέδωσε καρπούς (την απόσυρση του Cavaliere) αφετέρου δε τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω τους, εφόσον η πρόταση για ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής περνάει και από αυτούς.

Το τελευταίο κρίσιμο 24ωρο

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αυξάνονται οι πιθανότητες ανόδου του Mario Draghi στο Κυρηνάλιο. Αυτό ενδεχομένως να σήμαινε καθοδήγηση (από τον ίδιο) ενός προσώπου για μια νέα Ιταλική Κυβέρνηση, πιθανόν με την αντικατάσταση των τεχνοκρατών από πολιτικούς. Μια λεπτομέρεια, ειδικά η τελευταία, η οποία παρουσιάζεται ως ελκυστική για τα κόμματα του υπάρχοντος Κυβερνητικού συνασπισμού.  

Εκτός απροόπτου, αναμένεται η σημερινή ημέρα να είναι θυελλώδης όσον αφορά τις διακομματικές διαπραγματεύσεις για να βρεθεί ένα όνομα που θα φέρει την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Χθες ο εκπρόσωπος του Προέδρου Sergio Mattarella ανάρτησε φωτογραφία με κούτες στο Κυρηνάλιο (Ιταλικό Προεδρικό Μέγαρο) σχολιάζοντάς το ως “Σαββατοκύριακο βαρέων έργων”, δίνοντας το στίγμα πως ο Mattarella όντως δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε δεύτερη θητεία, ένα σενάριο το οποίο θα πάγωνε την τωρινή πολιτική διαδικασία.
Ίσως τελικά το βάρος να δοθεί σε ένα γυναικείο πρόσωπο κύρους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες η Ιταλία να έχει για πρώτη φορά μια γυναίκα ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις επί του θέματος.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαδικασία της εκλογής θα ξεκινήσει πάραυτα στη Ρώμη τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 3μμ τοπική ώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είναι παρούσα και η ΕΡΤ, και πως ο χρόνος πιέζει.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ