20 Μαΐου 2022

Ιταλία: Τοπικές κυνηγητικές απαγορεύσεις λόγω αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σύμφωνα με κοινή διάταξη των Υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Πολιτικής, ορίζεται εξάμηνη απαγόρευση όλων των κυνηγετικών δραστηριοτήτων (εκτός από το επιλεκτικό κυνήγι αγριόχοιρου) για 114 δήμους μεταξύ Πεδεμοντίου και Λιγουρίας, αλλά και στις επαρχίες του Trento και Bolzano.

Όπως αναφέρουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, η περιοχή θεωρείται πως έχει προσβληθεί από αφρικανική πανώλη των χοίρων (African Swine Fever εις την Αγγλικής, ή ASF), μια συνήθως θανατηφόρα ιογενή ασθένεια των χοίρων και των αγριόχοιρων για την οποία δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες, ενώ δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)

Μέχρι στιγμής βρέθηκαν θετικές στον ιό σάρκες αγριόχοιρων στις επαρχίες της Alessandria και τις Γένοβα. Η εφημερίδα La Nazione τονίζει πως το επιλεκτικό κυνήγι αγριόχοιρου επιτρέπεται ως εργαλείο μείωσης του πλεονάζοντος πληθυσμού και ενίσχυσης του δικτύου παρακολούθησης για την παρουσία του ιού, ωστόσο στις περιοχές “απαγορεύεται η συλλογή μανιταριών και τρούφας, το ψάρεμα, η πεζοπορία, η ορεινή ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες άμεσης ή έμμεση αλληλεπίδραση με μολυσμένα αγριογούρουνα”.

Αυτό επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο έμμεσης διασποράς του ιού μέσω του εδάφους, όπως αυτό που παραμένει στα λάστιχα των ποδηλάτων ή στα παπούτσια. Σκοπός της διάταξης είναι “να επιτραπεί στις παραγωγικές δραστηριότητες να συνεχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια, παρέχοντας σιγουριά στις εξαγωγές μας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, τα πρόσφατα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων έχουν ενεργοποιήσει προληπτικά μέτρα στα σύνορα της Ελβετίας, του Κουβέιτ και στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊβάν) όπου διεκόπη προσωρινά η εισαγωγή κρεάτων και αλλαντικών που κατασκευάζονται στην Ιταλία, με τζίρο ύψους 1,7 δις Ευρώ.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ