18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιταλία: Τουλάχιστον μία νεκρή από την κατολίσθηση στο νησί Ίσκια

Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας, στην περιφέρεια της Νάπολης. Ωστόσο, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για τον απολογισμό των νεκρών αλλά και των αγνοούμενων. Μέχρι στιγμής, αγνοούνται 12 άτομα. Διασώθηκε η τριμελής οικογένεια -αντρόγυνο και ένα βρέφος- που αγνοούταν μέχρι νωρίς το απόγευμα. Ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Είχε παρασυρθεί από την κατολίσθηση στην Piazza Maio. Διακόσιοι άνδρες της Πυροσβεστικής και 140 της Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης και στις έρευνες για τους αγνοούμενους.

Scenes of devastation in Casamicciola after major Landslide hits Italian island of Ischia@MatteoSalvinimi#Floods #Landslide #Italy #Casamicciola #Ischia #Nubifragio #Piantedosi #Maltempo #Campania #Naples #Storm #Viral #Weather #Climate pic.twitter.com/1I98OEbHt5

— Earth42morrow (@Earth42morrow) November 26, 2022

Ήταν περίπου στις 5 π.μ. τοπική ώρα, όταν μια κατολίσθηση στην περιοχή Τσελάριο είχε ως αποτέλεσμα σπίτια να καταστραφούν και άλλα να κινδυνεύουν από κατάρρευση από τον όγκο της λάσπης.

Πέρα από τις υλικές καταστροφές, εντοπίζονται προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

«Το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

«Πρόκειται για μια στιγμή πόνου και μεγάλης έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί εξαιρετική δέσμευση (…) Η Περιφέρεια της Καμπανίας πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να ζητήσει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης του νησιού Ίσκια και των περιοχών που επλήγησαν από αυτά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα», τόνισε ο Περιφερειάρχης της Καμπανίας, Ντε Λούκα.

Μελόνι: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε για την πρωτοφανή τραγωδία: «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται».

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα τηλεφώνησε στον Δήμαρχο της Νάπολης, για να του εκφράσει την εγγύτητα με τον πληθυσμό και να τον συγχαρεί για τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης.

Στην περιοχή Μαρόντι, κατολίσθηση απειλεί βίλα της οποίας, εάν εκτεθεί η μπροστινή πλευρά, ενδέχεται να πέσει στη θάλασσα.

Τα ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δείχνουν πως, από το ποσοστό λάσπης που έφτασε στη θάλασσα, το νερό στο λιμάνι είναι καφέ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, με τις τοπικές αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ιταλία:13 αγνοούμενοι μετά την κατολίσθηση στο νησί Ίσκια – Συγκεχυμένες πληροφορίες για νεκρούς

Νωρίτερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Σαλβίνι μίλησε για 8 νεκρούς κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τον τοπικό περιφερειάρχη. Τριάντα οικογένειες με 100-120 άτομα παραμένουν αποκλεισμένοι χωρίς ρεύμα και νερό στα σπίτια τους.

Η ευρύτερη περιοχή της Κασαμίτσιολα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, με τα Ιταλικά ΜΜΕ να τονίζουν πως είναι πολλά τα κτίρια που η λάσπη έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο, ενώ ποικίλουν οι αναφορές για επεμβάσεις των σωστικών συνεργείων για βοήθεια.

Σημειωτέον, το λιμάνι της Κασαμίτσιολα είναι απροσπέλαστο λόγω της θαλασσοταραχής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η περιοχή είναι γνωστή για μια κατολίσθηση η οποία έπληξε τους κατοίκους το Νοέμβριο του 2009. Διερωτώμενοι από τα ΜΜΕ, οι γεωλόγοι τονίζουν πως η περιοχή είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για το υδρογεωλογικό ρίσκο, με την τωρινή καταστροφή όμως να φαίνεται πιο εκτεταμένη.

Οι προγνώσεις του καιρού δυσμενείς αφού υπογραμμίζεται πως για τις επόμενες ημέρες αναμένεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει μεγάλο μέρος της Ιταλίας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ