19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ιταλία: Υπό όρους παραμένει το Κίνημα 5 Αστέρων στην Κυβέρνηση Ντράγκι… αλλά για πόσο;

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ένα δύσκολο πολιτικό διήμερο ξεκίνησε για την Κυβέρνηση οδηγούμενη από τον Μάριο Ντράγκι.

Βαρύς ο φάκελος του Τζουζέπε Κόντε

Σήμερα το πρωί ο ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, μετέβη στα γραφεία του Ιταλού Πρωθυπουργού.
Όπως μεταδίδουν τα Ιταλικά ΜΜΕ, το Palazzo Chigi μίλησε για “μια θετική και συνεργατική συζήτηση κατά την οποία ο πρόεδρος του Κινήματος έθεσε πολλά θέματα σε ευθυγράμμιση με την κυβερνητική δράση”.

Στο τέλος της συνάντησης, ο πρώην ‘δικηγόρος των Ιταλών’ και πρωθυπουργός Κόντε είπε πως το Κίνημα “παραμένει στην Κυβέρνηση (…) αλλά χρειάζεται ένα ισχυρό σημάδι (αλλαγής πορείας)”. Όμως, λίγη ώρα αργότερα ο Κόντε μίλησε από την έδρα του Κινήματος με σφοδρούς τόνους, τονίζοντας πως το Κίνημα “δεν έχει δώσει διαβεβαιώσεις” στον Μάριο Ντράγκι “για την παραμονή του στην Κυβέρνηση”.
Μάλιστα, ο Τζουζέπε Κόντε είπε χαρακτηριστικά πως “δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή. Η κοινότητα με καλεί να βγάλω το Κίνημα από την Κυβέρνηση” και πως “το μέλλον της (κυβερνητικής) συνεργασίας μας έγκειται στις απαντήσεις που θα λάβουμε”.

Το Κίνημα 5 Αστέρων φαίνεται να θέλει να ‘δείχνει τα δόντια του’ στον Ντράγκι, υπογραμμίζοντας πως η άποψη του Κινήματος θα έπρεπε να μετράει πολύ περισσότερο.
Χρονικά, η οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ Κόντε και Ντράγκι – ή μάλλον, η τοποθέτηση του Κόντε εναντίον του Ντράγκι – φαίνεται να ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν αποκαλύφθηκε φημολογία σύμφωνα με την οποία ο Μάριο Ντράγκι άσκησε πίεση στον Μπέπε Γκρίλο ώστε να αποσύρει τον Τζουζέπε Κόντε από την ηγεσία του Κινήματος – κάτι στο οποίο ο Ντράγκι απάντησε σε συνέντευξη Τύπου πως η δική του κυβέρνηση “δεν γίνεται χωρίς Κίνημα 5 Αστέρων”. Όμως σήμερα ο Τζουζέπε Κόντε απάντησε στους δημοσιογράφους πως η υποστήριξη (ή όχι) των 5 Αστέρων στην Κυβέρνηση δεν εξαρτάται από αυτό το περιστατικό.

Ο Κόντε τόνισε πως αναμένει απαντήσεις από τον Μάριο Ντράγκι “εντός Ιουλίου”. Επίσης, υπενθυμίζουμε πως πριν από 2 εβδομάδες ο ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο, σημαντικό ιδρυτικό στέλεχος των 5 Αστέρων, αποστασιοποιήθηκε πολιτικά από το Κίνημα επικαλούμενος αντι-ΝΑΤΟικές και αντικυβερνητικές θέσεις του Κινήματος και ξεκίνησε ένα δικό του κίνημα.
Βαθιά ενοχλημένος με το περιστατικό – το οποίο, μαζί με τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποτελεί διπλό χτύπημα στο Κίνημα – ο Κόντε εξέφρασε στον Ντράγκι “τον αποτροπιασμό της κοινότητάς μας όταν, μπροστά σε έναν Υπουργό Εξωτερικών που βγήκε επανειλημμένα σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια για να δηλώσει, σε μια τόσο ευαίσθητη στιγμή, ότι το M5S προσβάλλει την εθνική ασφάλεια, δεν βρήκε ευκαιρία ή χρόνο να παρέμβει για να ανακαλέσει τον υπουργό του, ο οποίος εργαλειοποιεί κατάφωρα τα καθήκοντά του και δυσφημεί αδικαιολόγητα το M5S”.

Τα 9 αιτήματα των 5 Αστέρων

Σήμερα λοιπόν ο Κόντε παρουσίασε μια λίστα με εννέα αιτήματα τα οποία το Κίνημα θέτει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της πορείας του εντός του Συνασπισμού του Ντράγκι. Αναλυτικά:

1. Να μην αφαιρεθεί το εισόδημα ιθαγένειας, ένα μέτρο-σύμβολο του Κινήματος 5 Αστέρων από την αρχή της θητείας του που πολλά κόμματα θεωρούν χρηματική σπατάλη.
2. Συζήτηση (και ορισμός) του κατώτατου μισθού, που ο Μπέπε Γκρίλο προτείνει να τοποθετηθεί στα 9 ευρώ μεικτά την ώρα ως ‘όριο αξιοπρέπειας’.
3. Διάταγμα ‘αξιοπρέπεια’, με την εφαρμογή κανόνων που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της επισφαλούς απασχόλησης.
4. Ενίσχυση των οικογενειών και των επιχειρήσεων, μάλιστα επικρίνοντας το επίδομα 200 ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση ως “μη αρκετό”.
5. Οικολογική μετάβαση, με επιχείρημα πως “δεν είμαστε διατεθειμένοι να ευνοήσουμε τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου” αλλά και “την εκμετάλλευση των ορυκτών κοιτασμάτων.
6. Αναχρηματοδότηση του Superbonus 110%, ένα μέτρο της Κυβέρνησης Κόντε που προβλέπει την κρατική οικονομική υποστήριξη στις ανακαινίσεις οικιών, μια ώθηση της οικονομίας εν μέσω πανδημίας, και που τώρα ενδέχεται να αποσυρθεί.
7. Φορολογική επιστροφή χρημάτων (cashback).
8. Παρέμβαση για την είσπραξη οφειλών, με δόσεις έως 120 ευρώ και έκπτωση των προστίμων και των τόκων.
9. Ρήτρα εξουσιοδότησης νόμου, δηλαδή “κάθε φορά που η κυβέρνηση δεν συμμορφώνεται με τη γνώμη που εκφράζεται από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η ίδια η κυβέρνηση θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για να αιτιολογήσει ειδικά την επιλογή της και μόνο μετά από αυτό το βήμα θα είναι δυνατή η τελική έγκριση του νομοθετικού διατάγματος”. 

Την Πέμπτη 07/07 ψήφος εμπιστοσύνης σε διάταγμα

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου ψηφίζεται στο Κοινοβούλιο το διάταγμα ‘Βοήθειες’ (Aiuti), το οποίο προβλέπει τη διάθεση 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων. Το Κίνημα ζήτησε από την κυβέρνηση να αναχρηματοδοτηθεί το Superbonus και να αφαιρεθούν τα κονδύλια για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα στη Ρώμη, μέτρο για το οποίο το Κίνημα 5 Αστέρων άνοιξε μετωπικό πόλεμο.

Στους δημοσιογράφους που ρώτησαν τον Τζουζέπε Κόντε σχετικά με την ψήφιση του αυριανού διατάγματος, ο Κόντε παραμένει μυστηριώδης, πόσο μάλλον αναμένεται τις βραδινές ώρες το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος 5 Αστέρων να πρέπει να εξετάσει την θέση του. Οπότε φαίνεται πως η ψήφος του Κινήματος στο Κοινοβούλιο θα αποτελέσει έκπληξη μέχρι και την τελευταία στιγμή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ