20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος στην πανεπιστημιούπολη Άρτας

Την ίδρυση Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος εντός του Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στους Κωστακιούς Άρτας, προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής, Αναστάσιος Τσίνας, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την απόφασή του.

Ο κ. Τσίνας ανέφερε ότι το Κέντρο θα αποτελέσει την εναρκτήρια δομή για την λειτουργία του Αγροτοδιατροφικού Πάρκου και τελικά ωφελούμενος θα είναι ο κλάδος της αγροδιατροφής στην Ήπειρο. Ταυτόχρονα θα ενδυναμώσει το τμήμα Γεωπονίας Άρτας.

Η Ήπειρος διατηρεί το 17% της Ελληνικής χοιροτροφίας, το 60% της πτηνοτροφίας, επεξεργάζεται το 16% του Ελληνικού γάλακτος και παράγει επίσης το 16% του Ελληνικού κρέατος. Παράλληλα, διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αγροτικών επιχειρήσεων ανά κάτοικο, και είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που η κτηνοτροφική παραγωγή είναι τριπλάσια της φυτικής, αναλογία που απαντάται στις αναπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού βορρά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίνα το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος με τις δράσεις του, θα συμβάλει ουσιαστικά στον μετασχηματισμό της αλυσίδας αξίας των τροφίμων στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής, τη δυνατότητα εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής για την αυθεντικότητα, ποιοτική ανάδειξη και διακριτή επωνυμία των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου και τέλος την καινοτομία στην γενετική με την εφαρμογή ολιστικών προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης και ποιότητας κρέατος στους πληθυσμούς αιγοπροβάτων, χοίρων και πουλερικών που εκτρέφονται στην Ήπειρο.

Το Π.Α.ΤΕ.Π.Η. αποτελεί ιδιαίτερη δομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνδεδεμένο με τη Σχολή Γεωπονίας, στο οποίο έχουν αποδοθεί 55 στρέμματα στη ΒΑ πλευρά της Πανεπιστημιούπολης Άρτας. Από το 2021, διαθέτει εγκεκριμένο κανονισμό λειτουργίας, ενώ έχουν στελεχωθεί και η διοικητικές του αρχές. Η εγκατάσταση του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος στο Π.Α.ΤΕ.Π.Η., πέραν των αυτοτελών δομών, υποδομών και προσωπικού που θα διαθέτει το ίδιο, διασφαλίζει το ενδιαφέρον και τη διαρκή μέριμνα της Σχολής Γεωπονίας και του προσωπικού της για την επίτευξη των σκοπών του.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ