27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καθαρά Δευτέρα στο Καρπενήσι με κέφι, χορό, τραγούδι & σαρακοστιανά εδέσματα – Πώς γιορτάστηκαν τα Κούλουμα [20ΛΕΠΤΟ ΒΙΝΤΕΟ]

Έθιμα και χοροί της Αποκριάς απ' όλη την Ελλάδα, στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου

Η Καθαρά Δευτέρα, που σήμανε το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Σαρακοστής, γιορτάστηκε με παραδοσιακό γλέντι και σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου.

20λεπτο βίντεο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου παρουσίασε έθιμα και χορούς απ’ όλη την Ελλάδα, μέσα από ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 12μμ και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι. Συνολικά 150 άνθρωποι, μέλη του συλλόγου όλων των ηλικιών, πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, που περιλάμβαναν τραγούδια, χορούς και δρώμενα της ελληνικής λαϊκής Αποκριάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χορούς από τα παιδικά τμήματα (Το Πιπέρι, Κουκιά, Λουλουβίκος κ.α.) και συνεχίστηκε με την παρουσίαση χορών -από τα τμήματα ενηλίκων και παιδιών- από τα νησιά (Λέρος, Ζάκυνθος, Λέσβος κ.α.), τη Μακεδονία (Κοζάνη), τη Δυτική Θράκη και, τέλος, τη Ρούμελη και την Ήπειρο, με το πολύχρωμο Γαϊτανάκι να συμβολίζει το πνεύμα συναδέλφωσης, αγάπης και ομόνοιας και τον Χορό της Νύφης (Λιποθυμιάρικος) να προκαλεί το γέλιο των θεατών.

Επί σκηνής ήταν οι «Μουσικοί Ψυχής», με τραγουδιστή τον Θοδωρή Μάκκα, που παρουσίασαν τραγούδια της Αποκριάς απ’ όλη την Ελλάδα και έδωσαν το σύνθημα για χορούς κυκλωτικούς και γλέντι.

Το προσωπικό της Μαθητικής Εστίας Καρπενησίου, όπως κάθε χρόνο, είχε ετοιμάσει και προσέφερε σε όλους νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα (φασολάδα, λαγάνα, χαλβά, τουρσί κ.α.), όπως, άλλωστε, επέβαλε η ημέρα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ