Καιρός / Αύριο Τετάρτη (12/6) κορυφώνεται το κύμα ζέστης πανελλαδικά – Μέχρι πόσο θα φθάσει η θερμοκρασία στην Ευρυτανία

Συνθήκες καύσωνα από σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας

Καιρός / Αύριο Τετάρτη (12/6) κορυφώνεται το κύμα ζέστης πανελλαδικά – Μέχρι πόσο θα φθάσει η θερμοκρασία στην Ευρυτανία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την περιοχή μας η οποία ξεκίνησε την Κυριακή (9/6) και προβλέπεται να συνεχιστεί κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης και της Τετάρτης (11-12 Ιουνίου), η θερμή μεταφορά αναμένεται να κορυφωθεί με την θερμοκρασία στην στάθμη αναφοράς των 850hpa (σε ύψος περίπου 1500μ) να αναμένονται κατά 12-14°C υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 15 έως 37-39, στην Ήπειρο από 15 έως 37, στη Θεσσαλία από 16 έως 39-41 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 18 έως 39-42 βαθμούς, στα Επτάνησα από 18 έως 34, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 15 έως 35-37 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ.

Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1-2 βαθμούς, προβλέπεται για την Τετάρτη 12 Ιουνίου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες (άνω των 40°C) αναμένεται να εκδηλωθούν στην Θεσσαλία (έως 41°C), την ανατολική Στερεά Ελλάδα (τοπικά έως 41-43°C), την ανατολική Πελοπόννησο (τοπικά έως 41-43°C), την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (τοπικά έως 41°C), τον νομό Έβρου (τοπικά έως 40°C), στην Κρήτη (τοπικά έως 42-43°C), στη Ρόδο (τοπικά έως 41-43°C) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (τοπικά έως 40-41°C).

Στην Ευρυτανία η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Τετάρτη (12/6). Στο Καρπενήσι οι μέγιστες θα κυμανθούν στα επίπεδα των 33 βαθμών Κελσίου· θα επικρατεί σχετική ζέστη αλλά θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και ανεκτή. Στα δυτικά του νομού, σε παραλίμνιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, τα θερμόμετρα θα δείξουν και πάνω από 36-37 βαθμούς.

Την Πέμπτη (13/6) θα αρχίσει μικρή, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρυτανία, ενώ προβλέπεται διατήρηση των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στην ανατολική και νότια χώρα.

Σημειώνεται πως ο συνδυασμός των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών και της χαμηλής υγρασίας, δημιουργεί πολύ επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση και ταχεία εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, ιδιαίτερα την Πέμπτη και την Παρασκευή (13-14/6), οπότε και αναμένεται η επικράτηση ενισχυμένων ανέμων.

Συνθήκες καύσωνα από σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα