23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καιρός / Ο χειμώνας επιστρέφει δυναμικά στην Ευρυτανία. Πυκνές χιονοπτώσεις αύριο με έμφαση στα ανατολικά του νομού

Ο χειμώνας επιστρέφει στην Ευρυτανία με τρόπο δυναμικό, με τα προγνωστικά μοντέλα να διαβλέπουν σημαντική κακοκαιρία για αύριο (11/1) με αξιόλογα χιόνια κυρίως στα ανατολικά του νομού. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στο Καρπενήσι. Η νέα κακοκαιρία φέρει το όνομα “Διομήδης”.

Σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, κατά τόπους θα εκδηλώνονται ασθενείς βροχές, που ψηλότερα θα «μεταφράζονται» σε χιόνι· τα φαινόμενα δεν θα έχουν, πάντως, έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 4-5 βαθμούς.

Το σκηνικό θα αλλάξει άρδην την Τρίτη 11 Ιανουαρίου. Ήδη από τα ξημερώματα, χιονοπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται, αρχικά από τα 1200μ υψόμετρο και σταδιακά και πιο χαμηλά, με έμφαση κυρίως στα ανατολικά του νομού. Έτσι, υποψηφιότητα να δεχθούν μεγάλες ποσότητες χιονιού θέτουν όλα τα ορεινά στο νοητό τόξο Φουρνά – Άγιος Νικόλαος – Κρίκελλο – Δομνίστα. Οι οδηγοί που θα κινηθούν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ευρυτανίας θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Το Καρπενήσι, όπως όλα δείχνουν, θα ντυθεί επίσης στα λευκά, παρότι οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές (1 με 3 βαθμοί Κελσίου) αύριο. Παρότι το Βελούχι λειτουργεί ως φυσικό εμπόδιο στις χιονοπτώσεις με ανατολικούς – βορειοανατολικούς ανέμους, εκτιμάται ότι θα επέλθει και χιονόστρωση -πιθανόν και αξιόλογη στο δεύτερο μισό της ημέρας. Μεγάλες ποσότητες χιονιού είναι δεδομένο ότι θα δεχθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο στο Βελούχι.

Η ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Η ΕΜΥ αναφέρει τα εξής για την επικείμενη μεταβολή του καιρού αύριο, Τρίτη (11/1):

«Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά και νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά κυρίως στη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα δυτικά θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές. Το βράδυ θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αρχικά θα είναι νότιοι 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα γίνουν βόρειοι με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 14 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 16 βαθμούς Κελσίου».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ