Προ των πυλών της χώρας βρίσκεται μια νέα κακοκαιρία (της δόθηκε το όνομα ΕΛΠΙΣ), με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και τις χιονοπτώσεις, που θα αφορούν κυρίως την ανατολική χώρα (Εύβοια, Αττική, νησιά Αιγαίου κ.α.). Στην Ευρυτανία η θερμοκρασία θα πέσει και στα επίπεδα των -5 με -10 βαθμών Κελσίου, ενώ τα χιόνια θα είναι πρόσκαιρα και θα εντοπίζονται στο ανατολικό τμήμα του νομού. Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης εξέδωσε η ΕΜΥ.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από τα προγνωστικά μοντέλα, από το Σάββατο (22/1) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Στην Ευρυτανία θα επικρατήσει γι’ αρκετές ημέρες ολικός παγετός, δηλαδή ο υδράργυρος δεν θα ανέβει σε επίπεδα πάνω από το μηδέν.
Πιο αναλυτικά, επιχειρώντας μια προσέγγιση της κακοκαιρίας ΕΛΠΙΣ για την περιοχή μας, αρχικά, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές, με τις χιονοπτώσεις να αφορούν μεγαλύτερα υψόμετρα, συνοδεία Ν-Δ ανέμων. Στο Καρπενήσι η θερμοκρασία θα φθάσει ως τους 7-8 βαθμούς.
Το καιρικό σκηνικό θα αρχίζει να αλλάζει από τα ξημερώματα του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου, καθώς ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια θα ρίξουν βαθμιαία τη θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα. Στην Ευρυτανία η ημέρα θα ξεκινήσει με αρνητικές θερμοκρασίες και τους ανέμους να στρέφονται σε βοριάδες (ΒΑ). Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται πάνω από τα 500 μέτρα, με έμφαση στα ανατολικά του νομού, δηλαδή ξανά σε περιοχές όπως η Φουρνά, ο Άγιος Νικόλαος, η Δομνίστα, το Κρίκελλο κ.ο.κ. Θα χιονίσει, όπως όλα δείχνουν, και στο Καρπενήσι, τα φαινόμενα όμως δεν θα έχουν διάρκεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως -1c.
Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου η ΕΛΠΙΣ θα αφορά σχεδόν αποκλειστικά την ανατολική χώρα, ενώ ολικό παγετό αλλά χωρίς χιονοπτώσεις περιμένουμε στην Ευρυτανία. Πολύ έντονη θα είναι η παγωνιά και στις αρχές της νέας εβδομάδας, με τον υδράργυρο να κατρακυλά και κάτω από τους -7 με -8 βαθμούς Κελσίου· τοπικά έως και -10c θα καταγραφούν στον νομό μας. Δεν διαφαίνονται ωστόσο σοβαρές χιονοπτώσεις, αφού τη μερίδα του λέοντος θα λάβει η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Αττική, τα νησιά του Αιγαίου κλπ.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ
Διαδοχικά καιρικά συστήματα προβλέπεται να προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα “ΕΛΠΙΣ” (“ELPIS”) στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).
Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.
Πιο αναλυτικά:
1) Χαμηλές θερμοκρασίες:
Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.
2) Χιονοπτώσεις:
Α) το Σάββατο 22/1/2022 θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.
Β) την Κυριακή 23/1/2022 αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις.
Γ) τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη
Μακεδονία και τη Θράκη.
Δ) την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.
3) Θυελλώδεις Άνεμοι:
Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).