28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καιρός / Χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο (29/1) στην Ευρυτανία. Ο καιρός του Σαββατοκύριακου

Πρόσκαιρη κακοκαιρία θα ενσκήψει το Σάββατο (29/1) στην Ευρυτανία, με χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται σε όλα τα ορεινά άνω των 500 μέτρων. Αιτία είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί προς το Ιόνιο και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρα.

Ήδη από τα ξημερώματα, από τα δυτικά ο καιρός θα αρχίσει να επιδεινώνεται, με βροχές στα χαμηλά υψόμετρα, που θα μεταφράζονται σε χιονοπτώσεις στα πιο ορεινά. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και οι αρνητικές τιμές θα επιστρέψουν (έως και -4c τοπικά), ενώ οι άνεμοι γρήγορα θα στραφούν σε βοριάδες (Β-ΒΑ).

Υπό αυτά τα δεδομένα, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η χιονόπτωση (και χιονόστρωση) και στην πόλη του Καρπενησίου, όπως και στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρυτανίας άνω των 500 μέτρων. Όσοι κινηθούν αύριο στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού, θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι, για κάθε ενδεχόμενο, με αντιολισθητικές αλυσίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν και μέχρι αργά το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού.

Η Κυριακή (30/1) θα είναι μια διαφορετική ημέρα στην Ευρυτανία, καθώς ο καιρός θα βελτιωθεί και θα υπάρξουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από -4 έως 3 βαθμούς η θερμοκρασία, άνεμοι βορείων διευθύνσεων.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για τον αυριανό καιρό, η ΕΜΥ αναφέρει:

“Αρχικά στα δυτικά και τα βόρεια και γρήγορα και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα κεντρικά και βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα που πιθανώς στα κεντρικά και τα νότια να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά, από το απόγευμα στα βόρεια και αργότερα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6, βαθμιαία 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 6, ενώ στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα ενισχυθούν. Σταδιακά θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο πιθανώς 9 μποφόρκαι μόνο στα νοτιοανατολικά θα παραμείνουν νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια (…). Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ