24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Και από Μάρτη… χειμώνα. Σε τροχιά διαδοχικών κακοκαιριών εισέρχεται η Ευρυτανία – Η πρόγνωση του καιρού

Ο χειμώνας δεν δείχνει διάθεση να… παραδώσει τα όπλα και θα το αποδείξει σύντομα, καθώς η Ευρυτανία θα επηρεαστεί από διαδοχικές κακοκαιρίες το προσεχές διάστημα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις, τα αξιόλογα χιόνια στα μεγαλύτερα υψόμετρα και την επικράτηση νότιων ανέμων. Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες περιμένουμε δε, για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ήδη, από τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαρτίου, σύστημα από τα δυτικά θα προκαλέσει βαθμιαία μεταβολή του καιρού, με βροχές ή και πιθανές καταιγίδες σχεδόν στο σύνολο του νομού, φαινόμενα τα οποία στα πιο ορεινά (κυρίως άνω των 1100μ.) θα μεταφράζονται σε χιόνι, πιθανόν αξιόλογο. Σε τυχόν εξάρσεις, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν και κάτω από τα 1000μ., εναλλασσόμενες με χιονόνερο. Από ανατολικές-νοτιοανατολικές διευθύνσεις θα πνέουν οι άνεμοι, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 6-7 βαθμούς. Τα περισσότερα φαινόμενα αναμένονται μετά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες.

Την Κυριακή 21 Μαρτίου, καθώς θα επικρατήσουν θερμότερες αέριες μάζες, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν αυστηρά σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πάνω από τα 1600μ. Χαμηλότερα, θα βρέξει στη διάρκεια της ημέρας, με τοπικότητες στην ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων. Η θερμοκρασία θα καταγράψει άνοδο και, ενδεικτικά, στο Καρπενήσι τα θερμόμετρα θα δείξουν έως 9-10 βαθμούς.

Άκρως χειμωνιάτικο θα καταστεί το καιρικό μοτίβο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Το διήμερο Δευτέρα 22 και Τρίτη 23 Μαρτίου θέτει υποψηφιότητα για να φέρει χιονοπτώσεις σε κατοικημένες, ορεινές περιοχές της Ευρυτανίας, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει πολύ αξιόλογη πτώση (περισσότερα στοιχεία σε νεότερη ανάρτηση).

Έκτακτο από την ΕΜΥ

Για την αλλαγή του καιρού, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο, όπου αναφέρει:

“Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το Σάββατο (20/3/2021) και από τα βορειοδυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας με κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.

Οι περιοχές υετού ανά 6ωρο για το επόμενο τετραήμερο / ΕΜΥ

Πιο αναλυτικά:

1. ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (20/3)

A. Από τις απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

B. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας.

2. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (21/3)

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

α. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τις πρωινές και εκ νέου από τις απογευματινές ώρες.

β. Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Β. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και στη δυτική Μακεδονία.

3. ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (22/3)

A. Στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

B. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα βορειοδυτικά ημιορεινά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ