24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κακλαμάνης: Να στείλουμε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα προγράμματά μας στο Γεν. Λογιστήριο – Αχτσιόγλου: Τεράστιο ψέμα ότι το δικό μας έχει ήδη κοστολογηθεί

«Το δικό μας πρόγραμμα είναι ένα λιτό πρόγραμμα. Είναι συνολικά 8 έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στην Επιτροπή στο Μεσοπρόθεσμο και έχει εγκριθεί» επισήμανε ο υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ερωτηθείς γιατί εξαγγέλθηκαν κι άλλες πρόσθετες παροχές από τη ΝΔ, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του προγράμματος του κόμματος. «Αυτά όμως δεν είναι προεκλογικά γιατί θα είναι μόνιμα μέτρα, δηλαδή θα ψηφιστούν» είπε μεταξύ άλλων.

«Η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα. Δεν είμαι σε θέση και δεν γνωρίζω να σας πω ποιο είναι “το ταβάνι” ή το δικό μας ή του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ακόμη ο ίδιος.

«Προσπάθησε σήμερα η Νέα Δημοκρατία με έναν αντιπερισπασμό ο οποίος κατά τη γνώμη μου στερείται κάθε είδους σοβαρότητας να αντιμετωπίσει έναν διασυρμό που υπέστη σε σχέση με την υποτιθέμενη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που αποδείχθηκε ότι ήταν ένα τεράστιο ψέμα το οποίο το είπε ο Σκέρτσος και δυστυχώς το επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε στην ίδια συζήτηση η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Έφη Αχτσιόγλου. «Καμία κοστολόγηση δεν υπήρχε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και προσπάθησαν να εμπλέξουν στην προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας μία δημόσια υπηρεσία – και όχι μία οποιαδήποτε υπηρεσία, αλλά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» πρόσθεσε.

Κληθείσα να σχολιάσει το ότι βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο πρώην υπουργός Υγείας, συνυπογράφουν ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πληρωμές σε τοπικό, συμπληρωματικό νόμισμα, η ίδια ανέφερε: «Ούτε κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ούτε πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι. Είδαμε ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις και έχει πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν και για τη μείωση των τιμών και για την αύξηση των μισθών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και για την προστασία της Υγείας.

(…) Κανένας πολίτης στα αλήθεια αυτή τη στιγμή έχει την παραμικρή αμφιβολία αν ο κ. Τσακαλώτος επιδιώκει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, θεωρώ ότι είναι αστείοι αντιπερισπασμοί για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, και για να μη συζητάμε επί της ουσίας των πολιτικών προγραμμάτων των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο προφανώς δεσμευόμαστε όλοι – και εγώ και ο κ. Τσακαλώτος και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Η γνώμη μου είναι ο πολιτικός διάλογος θα έπρεπε να διεξαγόταν επί αυτών των πολιτικών προγραμμάτων.

(…) Υπάρχει όμως και μια παρακαταθήκη σε ότι αφορά και τα δημόσια οικονομικά σε ό, τι αφορά και τη στάση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη, παρέδωσε μια χώρα εκτός μνημονίων με ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και με ένα αποθεματικό ασφαλείας 37 δισ. ευρώ. Ουδέποτε στην ιστορία της χώρας υπήρξε κυβέρνηση που να παραδίδει στην επόμενη τέτοιο αποθεματικό ασφαλείας».

Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε σχετικά: «Ο κ. Τσακαλώτος δεν είναι ένας οποιοσδήποτε υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ο επί τέσσερα χρόνια υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπογράφουν το κείμενο αυτό άλλοι δύο τρεις υπουργοί και δεν ξέρω πόσοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.

(…) Ξέρουμε ότι έκθεση επίσημη του Γενικού Λογιστηρίου κατατίθεται μόνο στα σχέδια νόμου που έρχονται στη Βουλή. Είπε ότι είναι ένας υπολογισμός που έκανε η Γραμματεία Δημοσιονομικού Υπολογισμού. Πώς σας φαίνεται η κυρία Αχτσιόγλου Αύριο εσείς, εμείς και το ΠΑΣΟΚ να στείλουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο επίσημα και να ζητήσουμε να μας βγάλει έκθεση Επίσημη το Γενικό Λογιστήριο για το κάθε πρόγραμμα;».

«Δεν έχουμε πρόβλημα» απάντησε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ πρόσθσε: «Το πρόγραμμά μας έχει ανακοινωθεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2020. Την αμέσως επόμενη στιγμή ο κ. Σταικούρας έβγαλε μια ανακοίνωση προσωπική στην οποία έλεγε πως κοστολογεί το πρόγραμμα μας. Η ανακοίνωση αυτή έβριθε πολλών προβλημάτων, απάντησα ως αρμόδια τομεάρχης με συγκεκριμένη κοστολόγηση κάθε μέτρου. Ο κύριος Σταϊκούρας τότε είχε υπολογίσει μάλιστα 26 δισ. ευρώ. Υπήρξε η απάντηση από την πλευρά μου για κάθε ένα μέτρο, και βρέθηκε που ήταν τα λάθη που έκανε Νέα Δημοκρατία. Δεν υπολόγιζε έσοδα στο πρόγραμμα μας, διπλομετρούσε δαπάνες και τα σχετικά. Από κει και πέρα όμως με το ίδιο πρόγραμμα επανέρχεται η Νέα Δημοκρατία να το κοστολογήσει 45 δισ. ευρώ. Επανέρχεται να το κοστολογήσει 80 δισ. ευρώ

(…) Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η συζήτηση συμβαίνει γιατί η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους πολίτες ότι αν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα το οποίο απαντά στις λαϊκές ανάγκες, απαντά στις κοινωνικές ανάγκες, για το πως θα αυξηθούν οι μισθοί, ή πώς θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Αυτό τάχα “θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια”. Όταν γίνονται 10 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων, η χώρα μπορεί να προχωρά κανονικά. Όταν δοθούν 1,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί ο ΦΠΑ στο ψωμί και στα τρόφιμα, τότε η χώρα θα εκτροχιαστεί. Είναι απλά μια τρομολαγνική επίθεση κατά τη γνώμη μου».

Για την αναφορά του κ. Τσίπρα, ότι οι δημοσκοπήσεις υποτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος δεν απαντά γιατί ξέρει ή φοβάται ότι κάποιος θα τον καταγράψει, δεδομένου ότι «είμαστε στην εποχή του Predator», όπως είπε, η ίδια τόνισε:

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο, παράγουν κάποια αποτελέσματα, λαμβάνονται υπόψη. Από κει και πέρα, επίσης όμως ισχύει ότι παραδοσιακά έχουν υποτιμήσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Θα σας θυμίζω τις τελευταίες εκλογές μέχρι δύο μέρες πριν το 2019 έβγαζαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έχει μια απόσταση 10 μονάδων και κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει 32%. Του έβγαζαν ένα ποσοστό 25% δύο μέρες πριν τις εκλογές. Υπάρχει μια παραδοσιακή υποτίμηση. Τούτη την ώρα θεωρώ ότι η συζήτηση περί δημοσκοπήσεων έχει εξαντληθεί».

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Κακλαμάνης, με δεδομένο ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι μπορεί να είναι εφικτή μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, κι ερωτηθείς τι θα κάνει η ΝΔ σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε:

«Aν ο πρώτος με τον τρίτο βγάζουν 151 συν, ξεκινάμε την κουβέντα. Η κουβέντα θα ξεκινήσει με το ερώτημα αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης στο ότι πρέπει να ορίσει ο ίδιος τον πρωθυπουργό της χώρας. Εάν επιμείνει σ’ αυτό, η κουβέντα θα σταματήσει εκεί. Και με ευθύνη του κ. Ανδρουλάκη θα πάμε σε δεύτερες εκλογές και θα εισπράξει τα του Καίσαρος. Αυτό είναι και το μόνο σημείο που συμφωνούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ