1 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κακοκαιρία DANIEL / Εικόνες βιβλικής καταστροφής σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πήλιο και Βόλο – 4 νεκροί και 6 αγνοούμενοι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σαρωτικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πήλιο και Βόλο, όπου ολόκληροι οικισμοί έχουν βυθιστεί κάτω από πρωτοφανείς όγκους νερού. Δραματική είναι η κατάσταση στον θεσσαλικό κάμπο, ενώ ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία αυξήθηκε στους τέσσερις (4).

Όπως γνωστοποίησε πριν λίγο, σε έκτακτη ενημέρωσή του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, έξι άτομα αγνοούνται στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. 

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για τον αγνοούμενο κτηνοτρόφο στο Πετρωτό Δομοκού. Ο 49χρονος βρέθηκε νεκρός σήμερα (7/9) νωρίς το μεσημέρι, από άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ· ήταν καταπλακωμένος από φερτά υλικά. Ο άτυχος άνδρας είχε πάει να φροντίσει τα ζώα του, ωστόσο το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel είχε ως αποτέλεσμα να κατέβουν μεγάλοι όγκοι νερού στην περιοχή. Οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και οι πυροσβέστες, τον αναζητούσαν από χθες το πρωί.

Συνεχόμενα είναι τα μηνύματα από το 112 στη Θεσσαλία, καθώς εκτός της Καρδίτσας εντολές για εκκενώσεις οικισμών εστάλησαν στη Μαγνησία και στα Τρίκαλα. Ιδιαίτερα στις περιοχές Παλαμά και Μεταμόρφωση υπάρχουν πληροφορίες για αγνοουμένους, ενώ ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, μιλώντας στο Action24 εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής στον Alpha είναι χαρακτηριστική: «Ενα πέλαγος στην κυριολεξία. Θέλουμε βοήθεια, να έρθουν να μας πάρουν. Είμαστε στο κοινοτικό γραφείο, πάνω στην ταράτσα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε φαγητό», δήλωσε. «Κινδύνευσαν και άνθρωποι και χάρη στη βοήθεια δύο ατόμων που είχαν βάρκες, πήγαν και τους έσωσαν. Ολη νύχτα καλούσαμε να έρθουν να μας βοηθήσουν. [Δεν ήρθε] κανείς, τίποτα». «Είμαστε γύρω στα 60 άτομα [δεν έχει σταθερότητα το κτίριο, το νιώθω να κουνιέται]. Περίπου 300 άνθρωποι κατοικούν στην κοινότητα. Κάποιοι έχουν φύγει, εμείς μείναμε για να σώσουμε ό,τι καταφέρουμε. Υπάρχουν όμως και αγνοούμενοι», αναφέρει.

Δραματική είναι η κατάσταση και στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, με ένα ακόμη βίντεο να δείχνει κατοίκους οι οποίοι έχουν ανέβει σε στέγη για να σωθούν.

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, όπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή της η ΕΡΤ, κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. 

Ο πρόεδρος της κοντινής Κοινότητας Βλοχού στην Καρδίτσα, Γιάννης Κούκας αναφέρει στο newsit.gr: «Έχουν βυθιστεί τα σπίτια μας. Τέλος το χωριό μας. Δεν υπάρχουν ισόγεια, οι μισές στέγες φαινονται. Η στάθμη του νερού φτάνει και τα τέσσερα μέτρα. Τώρα να έρθει η βοήθεια τώρα που πνιγόμαστε; Ας ερχόταν βοήθεια πριν πνιγούμε. «Το δικό μας χωριό έχει αναχώματα γύρω γύρω. Τώρα το νερό τα πέρασε, τα καβάλησε και τώρα δεν βγαίνουν με τίποτα. Τα νερά αυτά είναι από τους ποταμούς Ιταλικός, Καλέντζης και Ενιππέας. 467 κάτοικοι και όλοι μας είμαστε στα σπίτια πάνω στις στέγες όπου μπορούμε. Δεν έγιναν τα έργα που έπρεπε μετά τον Ιανό».

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε δίκτυα υποδομών στο Πήλιο και τον Βόλο. Στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, στο στρατόπεδο Γεωργούλα στη Νέα Ιωνία, έχουν ανοίξει χώροι φιλοξενίας για πληγέντες από τη θεομηνία και έχασαν τα σπίτια τους.

Ο κεντρικός δρόμος από το Βόλο στην Πορταριά

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα.

Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, καθώς και η μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι διότι έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης κόπηκε και ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

Περίπου 200 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην Κυψέλη. Ήδη ο δήμος έχει μεριμνήσει να μεταφερθούν όλοι όσοι επιθυμούν στους Σοφάδες με λεωφορείο, γιατί ζήτησαν οι ίδιοι να φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα. Προβλήματα υπάρχουν και στο Ερμητσι.

Επίσης έχουν δεσμευτεί πάνω από 100 δωμάτια στα Λουτρά Σμοκόβου για να φιλοξενηθεί κόσμος αν το επιθυμεί.

Στη διάρκεια τη νύχτας έγιναν τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Είχαν πέσει μέσα σε κανάλια στην περιοχή Γεφυριών πατέρας και γιος, και ένας στη περιοχή Ερμητσίου. Τα δύο πρώτα προσεγγίστηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ.

Κατέρρευσε και η γέφυρα του Ξηριά στη Μαγνησία

Επιπλέον, σήμερα το πρωί κατέρρευσε και η μεγάλη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στην περιοχή του Αλμυρού. Πρόκειται για μία ακόμη γέφυρα στη Μαγνησία που δεν άντεξε στην πίεση των τεράστιων όγκων νερού που κατέβασε ο χείμαρρος από τον Οθρυ.

Η γέφυρα που βρίσκεται στον Αλμυρό και συνέδεε τον Αλμυρό με τον Πλάτανο, αποτελούσε μέρος του δρόμου Αλμυρού-Σούρπης και η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι σε Λάρισα και βόρεια Εύβοια

Σημειώνεται επίσης ότι στη Λάρισα βρίσκεται από το πρωί σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον απεγκλωβισμό περίπου 25 ατόμων στον συνοικισμό του Κάστρου, που βρίσκεται δίπλα από το Κουτσόχερο, ενώ πλημμυροπαθείς από χωριά του Δήμου Κιλελέρ φιλοξενούνται προσωρινά στο Κλειστό Γήπεδο της Νεάπολης στη Λάρισα. 

Δύσκολες ώρες βιώνουν και οι Ροβιές της βόρειας Εύβοιας, καθώς φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία σπεύδουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς αρκετοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από το απόγευμα αναμένεται εξασθένηση των φαινόμενων, ενώ από αύριο ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση.

Λιμνοθάλασσα ολόκληρες γειτονιές στα Τρίκαλα

Στην πόλη των Τρικάλων, ο Ληθαίος ποταμός έχει υπερχειλίσει σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Κατοικίες, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από το νερό του ποταμού, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση απευθύνοντας έκκληση για άμεση βοήθεια και συνδρομή από την πολιτεία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος του δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, τονίζει πως ο δήμος Τρικκαίων έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel, ενώ ο δήμος, προσθέτει, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες που έχουν ανάγκη.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ