19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καλαμάτα: Έκθεση εικαστικών έργων του Γιώργου Κόρδη στο Κέντρο Τέχνης

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ) συνεχίζοντας τα αφιερώματα σε εικαστικούς δημιουργούς, παρουσιάζει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη με το γενικό τίτλο «Ρεμπέτικο» και παράλληλα μια διάλεξη από τον καλλιτέχνη.

Παρουσιάζονται 14 έργα τα οποία αναφέρονται στον πλούσιο και γνήσια ελληνικό κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Στην εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής τραγωδίας τα έργα του Γιώργου Κόρδη δίνουν με το δικό του ανεπανάληπτο ζωγραφικό ύφος όλη την μουσική ρώμη και ελληνική εκφραστικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού. Το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο διαμορφώθηκε στις προσφυγικές παραγκουπόλεις, όπου ρίζωσε ο ξεριζωμένος μικρασιατικός πληθυσμός ενσωματώνει μέσα του όλα τα λαμπερά κοιτάσματα της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής, του δημοτικού τραγουδιού, και της μικρασιατικής μουσικής παράδοσης

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο (10 Δεκεμβρίου 2022) στις 19.30 και θα συνοδευθούν από μικρή συναυλία με ρεμπέτικα τραγούδια, τα οποία θα αποδώσει μουσικό σχήμα με τους Αδαμόπουλο Γιώργο/ μπουζούκι, φωνή, Κούρλια Ελευθερία/ κιθάρα, φωνή, Περγάμαλη Νίκο/ μπαγλαμά, φωνή.

Παράλληλα στις 11 Δεκεμβρίου στις19.00, στον ίδιο χώρο της εκθέσεως, θα δοθεί διάλεξη από τον Γιώργο Κόρδη με τίτλο: «Σύγχρονη εικονογραφία και ζωγραφική».

Ο Γιώργος Κόρδης, Ζωγράφος, Εικονογράφος και Πανεπιστημιακός, αποτελεί μια λαμπρή ξεχωριστή περίπτωση, στο χώρο των σύγχρονων εικαστικών τεχνών. Με σπουδές Θεολογίας και Φιλολογίας, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών, συνομίλησε με έναν ανεπανάληπτα προσωπικό τρόπο με την εκκλησιαστική εικονογραφική παράδοση, την λαϊκή ζωγραφική τέχνη, αλλά και με σύνολη την πνευματική παράδοση του τόπου μας. Ταυτοχρόνως, μελέτησε σε βάθος την ζωγραφική παράδοση της Ευρώπης. Το έργο του, ζωγραφικό και εικονογραφικό, αποτελεί κατά κοινή ομολογία το χαρακτηριστικότερο δείγμα μιας σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής τέχνης, η οποία αντλεί στοιχεία ζωηφόρα για το σήμερα, από το επιβλητικό βάθος και τους θησαυρούς της παράδοσής μας. Στέκεται δε ισότιμα και σθεναρά απέναντι στα σύγχρονα ζωγραφικά ρεύματα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Εικαστικός Τομέας και το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. Φάρις.
Χώρος: ΚΤΚ (ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ)
Εγκαίνια: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 14.00 έως 21.00 και Σάββατο 10.00 έως 15.00
Διάρκεια: 10/11/2022 έως 27/1/2023 εκτός το διάστημα που κλείνει το Εργαστήρι 23/12 έως 8/1/2023

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ