25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καλυψώ Γούλα: Ο εγκλεισμός της καραντίνας απογείωσε την ενδοοικογενειακή βία

Απογείωσε την ενδοοικογενειακή βία η πανδημία και κυρίως ο εγκλεισμός της καραντίνας, ενώ ρεκόρ κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καταγράφηκε τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο καταγράφηκαν 708 κλήσεις.  Η αύξηση του μήνες αυτούς ήταν αισθητή, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι κλήσεις σπάνια ξεπερνούσαν τις 300 τον μήνα.

Συνολικά, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022 καταγράφηκαν 6.221 τηλεφωνήματα για περιστατικά βίας εκ των οποίων τα 2.090 αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Τα στοιχεία αυτά είναι αποκαλυπτικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πέρσι το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, η γραμμή δέχθηκε 8.669 κλήσεις εκ των οποίων οι 5.942 αφορούσαν περιστατικά βίας.

Αυξητική τάση στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας δείχνουν και τα στοιχεία της αστυνομίας, τα οποία αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για τη βία κατά των γυναικών.
Ο ετήσιος αριθμός γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκε από τις 3.196 γυναίκες το 2017 στις 4.264 το 2020.

Αντίστοιχα, ο ετήσιος αριθμός καταγγελλόμενων εγκλημάτων ενδοοικογνειεακής βίας από τα 3.134 το 2017 εκτοξεύθηκαν στα 5.669 το 2020.

Από το 2020 η αστυνομία ξεκίνησε να καταγράφει και το φύλο θυμάτων και δραστών. Από την καταγραφή αυτή για το ίδιο έτος προκύπτει πως οι άνδρες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δραστών με ποσοστό 82% ενώ οι γυναίκες τη μειοψηφία με ποσοστό 18%.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δημοσιεύει η ελληνική αστυνομία το 2021, οπότε και καταγράφηκαν 8.780 παραβάσεις που υπάγονται στη νομοθεσία περί ενδοοικογενειακής βίας, κάνοντας την ενδοοικογενειακής βία τη 2η κατηγορία ειδικών ποινών με τα περισσότερα κακουργήματα και πλημμελήματα μετά την νομοθεσία περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της γενικής γραμματείας αποδεικνύεται πως η πλειοψηφία των δραστών με θύματα γυναίκα είναι οι μόνιμοι ή οι τέως σύζυγοι και σύντροφοι.

Η καταγραφή του φαινομένου συνεχίζεται συστηματικά, καθώς μόνο όταν η κοινωνία γνωρίσει το πραγματικό μέγεθος ενός κοινωνικού προβλήματος, μπορεί να το αντιμετωπίσει με τα κατάλληλα εργαλεία.

Για τις διαστάσεις που έχουν πάρει οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, μίλησε στην ΕΡΤ3 η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.
Η κα Γούλα ανέλυσε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τα κενά που υπάρχουν, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία για το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών. Στο μεταξύ, αρνητικό ήταν το ρεκόρ κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ