20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κανένα σουπερ μάρκετ στο Καρπενήσι δεν παρέχει υπηρεσία διανομής προϊόντων κατ’ οίκον. Αντίθετα, οι περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις φέρνουν τα ψώνια στο σπίτι δωρεάν

Σε μία επιβαρυμένη λόγω της υγειονομικής κρίσης περιοχή, όπως είναι το Καρπενήσι, πλέον είναι απορίας άξιον γιατί τα μεγάλα σουπερμάρκετ της πόλης που τροφοδοτούν σχεδόν το 80% του πληθυσμού με τα είδη πρώτης ανάγκης, δεν παρέχουν υπηρεσία παράδοσης στο σπίτι, όπως συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στον αντίποδα αυτής της  στάσης των μεγάλων τοπικών σούπερ μάρκετ, οι μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις -παντοπωλεία, κρεοπωλεία, μανάβικα, καφέ ντιλίβερι, φαρμακεία κ.α.- εξυπηρετούν τους πελάτες τους παραδίδοντας την παραγγελία που δέχονται τηλεφωνικά στο σπίτι, εντελώς δωρεάν.

Εν μέσω του 2ου λοκντάουν, για το Καρπενήσι του ηλικιακά γηρασμένου πληθυσμού, μια τέτοια υπηρεσία (με τηλεφωνικές παραγγελίες, έστω) θα συνέβαλε περαιτέρω στην αποφυγή μετακινήσεων πολλών, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού, που τον Νοέμβριο σημείωσε έξαρση και στον τόπο μας.

Εστία μετάδοσης τα σούπερ μάρκετ

Μία πρόσφατη μελέτη για την μετάδοση του ιού, θεωρεί ως μεγαλύτερη πηγή μετάδοσης τα σούπερ μάρκετ, σε ποσοστό 20% των νέων μολύνσεων, καθώς εκτιμάται ότι στον κλειστό αυτό χώρο δεν τηρούνται στο έπακρο τα μέτρα τα οποία προβλέπονται τόσο από τους πελάτες όσο και από το προσωπικό.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη μελέτη στη Βρετανία, που ενοχοποιεί τα σούπερ μάρκετ σαν εστίες μετάδοσης του ιού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, κάνει έκκληση στους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να αυξήσουν το προσωπικό που ασχολείται με τη μεταφορά προϊόντων στα σπίτια των καταναλωτών.

Διευκρινίσεις αναφορικά με την έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας για τη μετάδοση του ιού σε σούπερ μάρκετ και δημοτικά σχολεία έδωσαν κατά τη χθεσινή τους ενημέρωση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα o πρώτος ανέφερε ότι μέσα από την βρετανική έρευνα αυτό που προκύπτει είναι ότι η εφαρμογή track and trace που έκανε ανάλυση στοιχείων για το πού βρέθηκαν οι άνθρωποι τις τελευταίες πέντε μέρες πριν βγουν θετικοί στον κορονοϊό, έδειξε ότι το 20% είχε επισκεφθεί το σούπερ μάρκετ, ένα άλλο 15% δημοτικά σχολεία κ.ο.κ.

Εξάλλου ο οργανισμός Public Health of England ανέφερε επ΄αυτών των δεδομένων ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος κόλλησε εκεί, οστόσω η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος κορονοιό είναι 20% στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την μελέτη.

Προτείνεται ξεκάθαρα η προμήθεια των αγαθών από επιχειρήσεις που παρέχουν διανομή κατ’ οίκον, όπως πολλές μικρές επιχειρήσεις στο Καρπενήσι το πράττουν ήδη και μάλιστα δωρεάν.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ