29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καναδάς: Πάνω από 750 ανώνυμοι τάφοι σε παλιό οικοτροφείο ιθαγενών

Περισσότεροι από 750 ανώνυμοι τάφοι ανακαλύφθηκαν, κατά τη διάρκεια των ερευνών στον χώρο ενός πρώην οικοτροφείου για παιδιά αυτόχθονων στο Σασκάτσουαν, στον δυτικό Καναδά, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ομάδας Καναδών αυτόχθονων Cowessess.

«Ξεκινήσαμε τις έρευνές μας με τη βοήθεια γεωραδιοεντοπιστή στις 2 Ιουνίου του 2021 και χθες εντοπίσαμε 751 τάφους χωρίς διακριτικά», ανακοίνωσε η Κάντμους Ντελόρμ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, μετά τη νέα αυτή ανακάλυψη, στην κοινότητα Μαριεβάλ, τη δεύτερη σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πρόκειται για μία κοινή τάφρο, πρόκειται για τάφους που δεν έχουν ταυτοποιηθεί», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ορισμένοι είχαν ταυτοποιηθεί κατά το παρελθόν, όμως εκπρόσωποι της καθολικής Εκκλησίας αφαίρεσαν τις επιτύμβιες στήλες», μια εγκληματική ενέργεια στον Καναδά, σύμφωνα με την ίδια.

Οι ανασκαφές περιμετρικά αυτού του παλιού σχολείου του Μαριεβάλ είχαν ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, μετά την ανακάλυψη των λειψάνων 215 μαθητών που είχαν ταφεί σε έναν χώρο ενός άλλου παλιού οικοτροφείου για παιδιά αυτόχθονων, εκείνου του Κάμλουπς, στη Βρετανική Κολομβία, τη δυτικότερη επαρχία του Καναδά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κυρίαρχων Αυτόχθονων Εθνών του Σασκάτσουαν, Μπόμπι Κάμερον, κατήγγειλε «ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, μια επίθεση κατά των Ομάδων Αυτόχθονων του Καναδά».

«Το μοναδικό έγκλημα που έχουμε ποτέ διαπράξει είναι ότι γεννηθήκαμε αυτόχθονες», σημείωσε, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου, καλώντας την κυβέρνηση και την Εκκλησία να συνεργαστούν.

«Θα βρούμε και άλλες σορούς και δεν θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν θα έχουμε βρει όλα τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Καναδάς: Πάνω από 750 ανώνυμοι τάφοι σε παλιό οικοτροφείο ιθαγενών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ