26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Κανονικά επιτρέπεται στην Ευρυτανία η μετακίνηση σε δάση. Τι ισχύει για την αποτροπή εκδήλωσης φωτιάς, βάσει της νέας ΚΥΑ

Ανακοινώθηκε χθες η παράταση των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών, έως την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021.

Η παράταση ισχύει για τις περιφερειακές ενότητες των οποίων ο ημερήσιος χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά φέρει κατ’ ελάχιστο κατηγορία κινδύνου (βαθμίδα) 4 (τέσσερα). Στην ΠΕ Ευρυτανίας, ενδεικτικά για σήμερα, Σάββατο 21/8, ο κίνδυνος για φωτιά βρίσκεται στο επίπεδο 2, ενώ ούτε το αμέσως προηγούμενο διάστημα είχε βρεθεί σε «πολύ υψηλό κίνδυνο» (κατηγ. 4). Η μετακίνηση μέσα σε δάση, δεν απαγορεύεται, τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αναφέρει ότι:

«Παρατείνεται έως την Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00,  η απαγόρευση μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο,  διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών, για τις περιφερειακές ενότητες των οποίων ο ημερήσιος χάρτης επικινδυνότητας για πυρκαγιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, φέρει κατ’ ελάχιστο κατηγορία κινδύνου (βαθμίδα) 4 (τέσσερα)».

Για κάθε παράβαση επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ.

Απαγορεύεται, επίσης, στο σύνολο της Επικράτειας, κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, ενδεικτικά, εργασίες ή δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση (π.χ. οξυγονοκόλληση) ή περιλαμβάνουν καύση εύφλεκτης ύλης (π.χ. απορριμμάτων) ή ενέχουν κίνδυνο ανάφλεξης (π.χ. μελισσοκομία). Για κάθε παράβαση επιβάλλεται από τις αρμόδιες αρχές του άρθρου τρίτου διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή του διοικητικού προστίμου του πρώτου και του δεύτερου άρθρου είναι η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ