27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρδαμπίκης: “Eως και 50% έχει μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο στα Άγραφα” – Γάλλοι ειδικοί για το πρόβλημα των λύκων (vid)

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι των Αγράφων, μίλησε στη Δημόσια Τηλεόραση ο Αλ. Καρδαμπίκης

Για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, μίλησε ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6», των Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνας Κασιμάτη.

«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την κτηνοτροφία. Εδώ στα Άγραφα, το βασικότερο επάγγελμα είναι το κτηνοτροφικό. Είμαστε ο πιο γερασμένος δήμος της Ευρώπης και οι ελάχιστοι που έχουν μείνει στον τόπο, παλεύουν με την κτηνοτροφία», σημείωσε ο κ. Καρδαμπίκης και εξήγησε πως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι είναι ο υπερπληθυσμός των λύκων και οι απώλειες που προκαλούν στα κοπάδια. Συνδυαστικά με το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, «το ζωικό κεφάλαιο στα Άγραφα έχει μειωθεί ίσως και 50%», εκτίμησε ο δήμαρχος.

Ο Αλέξης Καρδαμπίκης τόνισε, επίσης, πως παρά τις διαρκείς οχλήσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, το πρόβλημα με τους λύκους «είναι σαν να μην απασχολεί κανέναν, κανένα κόμμα, καμία κυβέρνηση». «Τα κοπάδια έχουν αποδεκατιστεί», πρόσθεσε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε Ισπανία, Ελβετία και Γαλλία. Ειδικοί από τη Γαλλία βρέθηκαν πρόσφατα στην έδρα του Δήμου Αγράφων, το Κερασοχώρι, και παρουσίασαν ένα πρόγραμμα με στόχο «τη φιλική αντιμετώπιση των λύκων», όπως σημειώνει ο δήμαρχος. Τα παραγωγικά ζώα θα φέρουν ένα περιλαίμιο που θα απωθεί τους λύκους, επεσήμανε ο κ. Καρδαμπίκης και εκτίμησε πως σύντομα θα προκύψουν εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε επικείμενη εκδήλωση στη Βαλαώρα, μια συνάντηση γνωριμίας με τον Σαρακατσάνικο Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο, με στόχο την προστασία των κοπαδιών από τους λύκους.

«Σε λίγο, οι λύκοι θα είναι περισσότεροι από τη ζώα των κτηνοτρόφων», εκτίμησε ο δήμαρχος και χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» τον τρόπο αποζημίωσης του ΕΛΓΑ για τις απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ