20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Καρπενήσι / Για τον Απρίλιο μετατέθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση για την αναβίωση του “Πανάρατου”

Λόγοι επιδημιολογικού χαρακτήρα οδήγησαν τους διοργανωτές στην απόφαση μετάθεσης της εκδήλωσης με προσκεκλημένη και βασική ομιλήτρια την λαογράφο Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Με μια ανακοίνωση 67 λέξεων, ο Δήμος Καρπενησίου γνωστοποίησε χθες (1/3) ότι η προγραμματισμένη για την παραμονή της Αποκριάς εκδήλωση με θέμα την αναβίωση του “Πανάρατου” στο Καρπενήσι, αναβάλλεται και θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο: «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου και ο Δήμος Καρπενησίου ανακοινώνουν ότι, λόγω της έκτακτης επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων ημερών και του φόβου διασποράς της covid-19 και με γνώμονα την προστασία των πολιτών, η προγραμματισμένη για το Σάββατο της 5ης Μαρτίου 2022, διάλεξη με θέμα την αναβίωση του “Πανάρατου” από την κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, αναβάλλεται για την Κυριακή 3 Απριλίου 2022 και ώρα 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου».

Το όραμα αναβίωσης

Όπως έγραφαν πρόσφατα τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φύλλου 989, 16/2/22), πολλοί παλιοί Καρπενησιώτες θυμούνται την κορυφαία στιγμή του εορτασμού της Αποκριάς τα παλιότερα χρόνια, που δεν ήταν άλλη από τον «Πανάρατο». Η κορυφαία στιγμή του εορταστικού αποκριάτικου κλίματος, η οποία συγκέντρωνε όλο τον πληθυσμό της πόλης στο κέντρο της, στη πλατεία, όπου συνήθως τελούνταν. Πλούσιοι, φτωχοί, ξένοι, ντόπιοι, μεγάλοι και μικροί, όλοι απολάμβαναν την εκτύλιξη της ιστορίας του «Πανάρατου», για να λυπηθούν, να θυμώσουν με το άδικο της ιστορίας, αλλά και να γελάσουν με την καρδιά τους με τα εμβόλιμα πηγαία χωρατά που αναλάμβαναν οι ηθοποιοί να διακωμωδήσουν.

Λόγω του ότι, για διαφόρους λόγους, αν και έχουν γίνει προσπάθειες αναβίωσης του δρωμένου δεν έχουν ευοδωθεί και λόγω της κοινής προσδοκίας φορέων και πολλών συμπολιτών μας, οι υπεύθυνοι θεωρούν εφικτό να αναδείξουν αυτή τη ξεχασμένη πλευρά της μικρής μας ιστορίας, επαναπροσδιορίζοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα των παραδόσεών μας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε την ιδέα να διοργανωθεί μια ανοιχτή εκδήλωση, απευθυνόμενη σε όλους τους φορείς και τους πολίτες, με προσκεκλημένη την κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Εντούτοις, τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στο Καρπενήσι προκάλεσαν δεύτερες σκέψεις και τελικά ελήφθη η απόφαση η εκδήλωση να μετατεθεί χρονικά, με την ελπίδα ότι σε έναν μήνα από σήμερα η επιδημιολογική εικόνα θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ